Prijemni ispiti na fakultetima teži nego ranije

Izvor: Blic, 01.Jul.2013, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prijemni ispiti na fakultetima teži nego ranije

Polaganje prijemnih ispita na Univerzitetu u Beogradu počelo je juče na Hemijskom, Biološkom, Geografskom i Fakultetu političkih nauka. Budući brucoši kažu da su prijemni teži nego što su očekivali i komplikovaniji nego primeri iz ranijih godina koje su imali prilike da vide. Većina fakulteta u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu održaće prijemne od danas do 4. jula. Više od 20.000 kandidata prijavilo se na 14.500 mesta na Univerzitetu u Beogradu

Na Fakultetu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << političkih nauka prijemni je polagalo oko 1.000 kandidata, a upisaće se njih 500 - 150 budžetskih i 350 samofinansirajućih studenata na grupama za međunarodnu politiku, novinarstvo, politikologiju i socijalnu politiku. Kandidati su polagali po grupama u razmaku od po dva sata.

- Polagali smo prijemni iz tri predmeta: istorija, ustav i sociologija. Prva dva su bila relativno laka, ali sociologija je zaista bila preteška. Čak i onaj ko je redovno učio ne može biti siguran da je dobro uradio - kaže Mirjana Zorkić, a njen stav dele mnogi od kandidata s kojima je „Blic“ razgovarao, bez obzira na to za koji su smer konkurisali.

Većina kandidata navodi da se spremala nekoliko nedelja, a samo oni vredniji za prijemni su učili dva do tri meseca. Kažu da su dan pre prijemnog ponavljali gradivo, ali da nisu bdeli do kasno u noć, već su pokušali da se dobro odmore.

Na Biološkom fakultetu, koji prima 110 brucoša, 85 na budžetu i 25 samofinansirajućih, takođe je bila velika gužva, pošto je prijemni polagalo nešto više od 300 kandidata.

Milica Petrović kaže da ima tremu kako je uradila prijemni.

- Bilo je teže nego što sam očekivala. Ipak, nadam se da sam dobro uradila i da ću moći da se upišem - kaže ona. Neki od budućih brucoša ipak smatraju da će i pored toga što je prijemni bio težak rezultati biti u skladu s tim koliko su se pripremali.

- Spremala sam se tri meseca, i od 60 pitanja, 50 sam uradila s lakoćom. Ostalih deset nisam baš sigurna da li su tačni - kaže Mila Ilić.

Preliminarna rang-lista s rezultatima prijemnog ispita biće objavljena najkasnije do 5. jula, a teče žalbeni rok. Konačne rang-liste biće objavljene 10. jula, kada počinje i upis.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prijemni ispiti na fakultetima teži nego ranije

Izvor: medio.rs, 01.Jul.2013

Polaganje prijemnih ispita na Univerzitetu u Beogradu počelo je juče na Hemijskom, Biološkom, Geografskom i Fakultetu političkih nauka. Budući brucoši kažu da su prijemni teži nego što su očekivali i komplikovaniji nego primeri iz ranijih godina koje su imali prilike da vide. Većina fakulteta...

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.