Porezi pune srpsku kasu: Rezultati su sjajni

Izvor: B92, 27.Maj.2018, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porezi pune srpsku kasu: Rezultati su sjajni

Kragujevac -- Prva faza programa "Reforma poreza na imovinu" dovela je do povećanja učešća prihoda od tog poreza u ukupnom budžetu lokalnih samouprava.

Učešće je skočilo sa sedam odsto na 12 do 14 odsto, izjavila je danas u Kragujevcu viša projektna menadžerka tog programa Nataša Čorbić.

Program se sprovodi uz podršku Švajcarske agencije za razvoj a Čorbić je navela da je prva faza ovog programa obuhvatila devet pilot opština u istočnoj Srbiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i da su rezultati "sjajni".

Čorbić je navela da je uz povećanje procenta učešća prihoda od poreza na imovinu u opštinskim budžetima uvećan i procenat naplate.

"Povećana je naplata poreza na imovinu u nekim mestima i 200 i 300 odsto, u odnosu na period pre seta aktivnosti koje opštine sprovode uz našu podršku", rekla je Čorbić.

Ona je novinarima rekla da se program "Reforma poreza na imovinu" sada nalazi u drugoj fazi, koja takodje podrazumeva pomoć opštinama i gradovima u Srbiji da uvećaju naplatu poreza na imovinu i obuhvat popisane imovine na svojoj teritoriji, putem angažovanje popisivača.

Prema njenim rečima, pored povećanja obuhvata i naplate poreza, važan je i treći "stub" aktivnosti ovog programa, koji se sastoji od uključivanja gradjana u proces donošenje odluka na nivou lokalnih samouprava o tome kako će se i za koje projekte trošiti sredstava prikupljena od poreza na imovinu.

Prethodno je održan okrugli sto u Užicu, a danas u Kragujevcu. Okrugli stolovi biće održani i u Paraćinu, Sremskoj Mitrovici i Nišu.

"U kontaktu sa gradjanima, civilnim sektorom, predstavnicima poslovne zajednice i medijima želimo da čujemo koji su njihovi problemi u vezi sa postupkom obračuna i naplate poreza, pravom na žalbu, ali i da pokrenemo temu transparentnog trošenja novca koji se prikupi po tom osnovu u lokalnoj zajednici", rekla je programska direktorka Gradjanskih inicijativa Bojana Selaković.

Ona je navela da su, kada je u pitanju trošenje tog novca, primeri dobre prakse u Srbiji Šabac i Paraćin, koji ima mehanizam za učešće gradjana u odlučivanju na koje projekte će se trošiti prihodovana sredstva po osnovu poreza na imovinu.

Selakovićeva je navela da će, posle svih takvih konsultativnih aktivnosti, biti sačinjene preporuke za Ministarstvo finansija i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave koji pružaju institucionalnu podršku programu "Reforma poreza na imovinu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.