Osnaživanje porodica osoba sa autizmom

Izvor: Kragujevac.rs, 12.Nov.2015, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osnaživanje porodica osoba sa autizmom

Na inicijativu Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Grad Kragujevac je podržao projekat «Asistent u porodici» kako bi se angažovanjem asistenata osnažile porodice koje imaju člana kod koga je dijagnostikovan neki od poremećaja iz autističnog spektra. Grad je za realizaciju ovog projekta izdvojio 290 000 dinara za angažovanje 6 asistenata po 100 sati na mesečnom nivou, na period od četiri meseca. Ovim projektom obuhvaćene su 42 porodice.

Tim povodom, dr Gordana Damnjanović, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja, obišla je danas porodicu Petrović u naselju Sušica, u kojoj je angažovan asistent. Samohrana majka Svetlana Petrović i njen sin Marko (20) koji boluje od teškog oblika autizma žive od socijalne pomoći, dečijeg dodatka i tuđe nege. Prema Svetlaninim rečima, redovno izmiruju račune za komunalije, tako da dugova nemaju.

Međutim, na kući u kojoj žive krov je odavno dotrajao i preti da se uruši. Svetlani je potrebna veš mašina, kreveti na kojima spavaju ona i sin su dotrajali. Marku su potrebne pelene za odrasle.

U ovoj porodici, dva puta nedeljno, po dva sata, angažovana je Suzana, asistent u porodici, koja se za to vreme brine o Marku, kako bi Svetlana mogla da izađe iz kuće i obavi sve ono što joj je neophodno, ili ponekad napravi predah.

- Znači mi puno što je Suzana tu i što njoj mogu da poverim brigu o Marku. Ja nemam vremena za sebe. Moje vreme je njegovo vreme. On je ono čemu sam posvetila život. Život za koji je potrebna snaga, volja, strpljenje, upornost - kaže Svetlana Petrović, majka autističnog dečaka.

Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja ističe da je ovaj projekat primer dobre saradnje lokalne samouprave i nevladinog sektora, konkretno Udruženja za pomoć osobama sa autizmom koje je sugerisalo šta je najpotrebnije ovim porodicama.

Najvažnije je da se porodica ojača u ovakvim slučajevima, da se prošire njene kompetencije i da njeni članovi, na ovaj način, dobiju malo slobodnog vremena, izađu iz kuće, kako bi zadovoljili svakodnevne životne potrebe - kaže dr Gordana Damnjanović.

Danijela Nešović, sekretar Udruženja za pomoć osobama sa autizmom ističe da je prednost u angažovanju asistenata data samohranim roditeljima i nezaposlenim roditeljima. Projekat je odobren na 4 meseca, efekti su mnogostruki, a potreba da se nastavi, očigledna.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Pomoć porodicama koje imaju člana sa autizmom

Izvor: Šumadija Press, 13.Nov.2015, 13:00

Na inicijativu Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, Grad Kragujevac je podržao projekat „Asistent u porodici“ kako bi se osnažile porodice koje imaju člana sa ovom dijagnozom...Grad je za realizaciju ovog projekta izdvojio 290.000 dinara za angažovanje šest asistenata po 100 sati mesečno,...

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.