Oreol prijateljstva između Kragujevca i Sirena

Izvor: Kragujevac.rs, 05.Maj.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oreol prijateljstva između Kragujevca i Sirena

U okviru obeležavanja pola veka saradnje Kragujevca i Sirena, u Svečanom salonu Gradske uprave, javnosti je predstavljena monografija “Oreol prijateljstva“ autora Svetomira Madžarevića i potpisan Sporazum o nastavku saradnje ta dva grada. Sporazum su u prisustvu predstavnika gradova prijatelja i pobratima, potpisali gradonačelnici Radomir Nikolić i Krisitijan Dipi.

Od potpisivanja prve Povelje o bratstvu Kragujevca i Sirena, prošlo je pola veka. Vizionari te saradnje, tadašnja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << rukovodstva dva grada i reke mladih ljudi - srednjoškolaca i studenata, slivale su se od tada, neprekidno u Siren i Kragujevac, rekao je tom prilikom Miljan Bjeletić član Gradskog veća za kulturu. Baš ti mladi ljudi, kovali su naše prijateljstvo i zauvek očuvali. U kolo zajedništva ulazili su tokom proteklih decenija: prosvetari, zdravstveni i socijalni radnici, opštinski činovnici, privrednici, muzički i književni stvaraoci i drugi kulturni pregaoci.

Prema rečima gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića, u međuvremenu je mnogo toga urađeno na obostrano zadovoljstvo. Zajedno radimo na projektima iz oblasti kulture, socijalne zaštite i poljoprivrede. Zajedno popravljamo svet učeći najmlađe koliko je trgičan rat, kroz izložbe Salona antiratne karikature i koliko je jednostavno i lepo graditi mostove prijateljstva kroz programe razmene učenika koji traju duže od četiri decenije.

Ako su odgovornosti lokalnog izabranika uglavnom okrenute ozbiljnim temama, kazao je Kristijan Dipi gradonačelnik Sirena, pobratimstva su nešto sasvim drugo zato što ona slave samo najbolje ljudske vrednosti: otvorenost prema drugima, toleranciju, saradnju, bratstvo među narodima. Naše bratstvo doprinosi obnavljanju i održavanju uzajamnog prijateljstva i nadam se da ćemo uskoro biti ponovo zajedno, da proslavimo ulazak Srbije u Evropsku uniju, istakao je Dipi.

Govoreći o monografiji “Oreol prijateljstva“, autor Svetomir Madžarević, koji je pola veka proveo na poslovima informisanja, protokola i međunarodne saradnje u Skupštini grada Kragujevca je rekao da je to zbornik sećanja na ljude i susrete dva grada koji su časno pronosili zastave ljubavi i prijateljstva naroda Srbije i Francuske. To je trajni zapis o pedeset godina sloge i bratstva dva grada na dobrobit svih nas i novih generacija.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

Potpisan Sporazum o nastavku saradnje Kragujevca i Sirena koja traje pola veka

Izvor: NoviMagazin.rs, 05.Maj.2018

U zgradi kragujevačke gradske uprave potpisan je Sporazum o nastavku saradnje gradova pobratima Kragujevca i francuskog Sirena koja traje već pola veka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.