Održana komemoracija žrtvama požara

Izvor: B92, 02.Apr.2012, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održana komemoracija žrtvama požara

Novi Sad -- U Novom Sadu održana je komemoracija u znak sećanja na šestoro poginulih u požaru u diskoteci "Kontrast". Vlasnici i zakupci diskoteke sutra pred sudijom.

Prisustvovale su i porodice poginulih, a u Velikoj sali skupštine nije bilo dovoljno mesta za sve građane koji su došli na komemoraciju.

U požaru su poginuli Marina Aničić (25) iz Čuruga, državljanin BiH sa prebivalištem u Novom Sadu Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) iz Kragujevca i Renato >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vuković (21) iz Kikinde.

Poginula je i najmlađa doktorantkinja hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Milena Dalmacija (26) iz Futoga, kao i novinarka Radio-televizije Delta iz Novog Sada Tamara Miladinović (25).

Vlasnik diskoteke "Kontrast" i dvojica zakupaca tog objekta, sutra popodne će biti privedeni na saslušanje dežurnom istražnom sudiji Višeg suda u Novom Sadu, izjavila je portparol suda Svetlana Tomić-Jokić.

"Uviđaj na licu mesta je rađen i danas. Novi dokazi su izuzeti radi veštačenja. Dežurni istražni sudija sutra će saslušati osumnjičene", rekla je Tanjugu portparol suda dodajući da će nakon saslušanja biti doneta odluka o eventualnom pokretanju istrage.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je na komemoraciji da će se gradske vlasti založiti za to da krivičnu odgovornost snose svi oni koji su doprineli tragediji.

Vlasnik diskoteke "Kontrast" Alojz G. (68) i zakupci tog lokala Slaviša S. (46) i Dejan R. (36) uhapšeni su u okviru istrage o uzrocima požara, a terete se da nisu sproveli zakonske mere zaštite od požara i da su time počinili teško delo protiv opšte sigurnosti.

Prema preliminarnim nalazima istrage, do požara je došlo usled preopterećenosti strujnih kablova, koji su bili ispod bine u diskoteci.

Ministar policije Ivica Dačić ranije je izjavio da su se žrtve najverovatnije ugušile dimom u toaletu diskoteke. U brojnim ispovestima za medije, očevici i preživeli pričaju kako je izgledala kobna noć u novosadskoj diskoteci "Kontrast".

Rektor Novosadskog univerziteta Miroslav Vesković rekao je da su žrtve požara "naša deca", odnosno studenti Novosadskog univerziteta.

"To su lica koja pamtim, deca koja su imala sjajne karijere i kako to uvek biva, otišla su naša najbolja deca. Ponosni smo što smo ih imali", rekao je Vesković.

Dodao je da je Srbija u požaru u Novom Sadu nepovratno izgubila svoje talente i poručio da su sve institucije "pale na ispitu" i da sada svi treba da učine sve da se ovakve nesreće više ne bi ponavljale.

U Novom Sadu od danas je na snazi trodnevna žalost. Obeležavanje dana žalosti podrazumeva prilagođavanje medijskog informisanja, programa ustanova kulture i sportskih manifestacija, a zabranjeno je održavanje programa zabavnog karaktera na javnim mestima, saopštilo je Gradsko veće.

Nekoliko stotina građana Novog Sada okupilo se sinoć na Trgu slobode, gde su palili sveće i polagali cveće za postradale.

U požaru su lakše povređeni Vesna Ignjatović (29), Nevena Grbić (26), Maja Blagojević (24) i Siniša Radojević.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.