Ministarstvo: Sporni uzorci mleka na superanalizi u Holandiji

Izvor: Blic, 19.Feb.2013, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ministarstvo: Sporni uzorci mleka na superanalizi u Holandiji

Dodatna ispitivanja ispravnosti mleka potvrdila su mogućnost prisustva aflatoksina iznad dozoljenih granica i sporni uzorci biće poslati na superanalizu u Holandiju, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

"Zbog različitih rezultata ispitanih uzoraka unutar istog mleka, Ministarstvo poljoprivrede će po preporuci Referentne laboratorije Evropske unije poslati sporne uzorke na superanalizu u Holandiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u laboratoriju koja može sa preciznošću da utvrdi stvarni nivo aflatoksina M1 u mleku", navelo je Ministarstvo.

Veterinarskoj inspekciji naloženo da povuče iz prometa mleko "čiji uzorci pokazuju mogućnost nedozvoljene količne aflatksina, dok ne stignu rezultati superanalize iz Holandije".

Inspekcija Ministarstva poljoprivrede utvrdiće sa kojih farmi muznih krava potiče mleko čiji uzorci su pokazali povišen nivo aflatoksina i daće nalog za obustavu isporuke mleka s tih farmi.

"Zdravlje ljudi u Srbiji nije ugroženo konzumiranjem mleka koji je u rafovima prodavnica jer je nivo aflatoksina, iako u nekim uzorcima iznad dozvoljenih granica, daleko ispod koncentracija koje mogu izazvati bilo kakve zdravstvene probleme", istaklo je Ministarstvo poljoprivrede.

To ministarstvo, kako je najavljeno, uvodi i pojačanu kontrolu uvoznog mleka, jer se radi o regionalnom problemu. Poljoprivredna i veterinarska inspekcija započele su novu vanrednu kontrolu stočne hrane koja je uzročnik pojave aflatoksina u mleku. Od tri do sedam dana nakon što se prekine ishrana muznih krava

kontaminiranom hranom, aflatoksini, kako je objašnjeno, isčezavaju iz mleka.

Industrijama mleka data je instrukcija o obaveznoj dnevnoj samokontroli sirovog mleka i gotovih proizvoda. U Srbiji je do 2010. godine dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku bilo deset puta veće nego danas (0,5 umesto sadašnjih 0,05

mikrograma po kilogramu), što je standard koji u ovom trenutku važi u velikom broju država, uključujući i Sjedinjene Američke Države, podsetilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Ministarstvo je upozorilo na "sve češće pokušaje da se senzacionalističkim pristupom vrlo ozbiljnim i značajnim temama ugrožavaju ekonomski interesi Srbije, u ovom slučaju njenih proizvodjača i preradjivača mleka, kao i da se unosi bespotrebna panika medju stanovništvo".

Povezane vesti: Ministarstvo: Od 300 uzoraka mleka, 272 apsolutno bezbedna Slaba kontrola mleka u Srbiji

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nalozena superanaliza mleka u Holandiji

Izvor: Radio Centar 987, 19.Feb.2013

Dodatna ispitivanja koje je Ministarstvo poljoprivrede, sumarstva i vodoprivrede izvrsilo nakon sumnje u prisustvo aflatoksina u pojedinim uzorcima mleka, uzetih u okviru vanredne kontrole koja je spr..

Nastavak na Radio Centar 987...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.