Obeleženo dva veka Stare crkve u Kragujevcu

Izvor: Kragujevac.rs, 02.Okt.2018, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeleženo dva veka Stare crkve u Kragujevcu

Svetom arhijerejskom liturgijom koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom, u prisustvu Vladana Vukosavljevića ministra kulture i informisanja, zvaničnika Šumadijskog upravnog okruga, grada Kragujevca, brojnih gostiju i vernika, obeleženo je dva veka Stare crkve u Kragujevcu.

Pridvorna crkva kao spomenik kulture od izuzetnog značaja, pod zaštitom je države. Podignuta na desnoj obali Lepenice, povezana drvenom ćuprijom sa dvorom kneza Miloša, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << sve do izgradnje zgrade Stare skupštine 1859. godine bila je i ostala sedište duhovne i svetovne vlasti. Narodni prvaci održavali su skupštinska zasedanja u porti Stare crkve. Tu su doneti najviši zakonodavni dokumenti i odluke koje su uticale na razvoj istorijskih događaja i sudbinu države i naroda.

Stara crkva je jako značajna za srpski narod i za Kragujevac, koji ove godine obeležava 200 godina od proglašenja za prvu prestonicu. Na ovom mestu je stvoren nukleus moderne srpske države, sa ovog mesta se stvarala srpska država, rekao je Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada. Ovo je mesto koje pokazuje jedinstvo crkve i države, jedinstvo koje je kroz vekove i istoriju stvaralo i održavalo srpsku državu.

Danas je, prema rečima ministra Vladana Vukosavljevića veliki dan i veliki jubilej, na ponos našeg naroda i naše države. Stara crkva je novi začetak i pupoljak srpske državnosti i duhovnosti. Današnji datum je prilika da se poklonimo i odamo dužnu pažnju i veliku počast istoriji Stare crkve i njenoj ulozi u stvaranju moderne srpske države.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji prethodilo je osvećenje životopisa, s obzirom na to da je u godini velikog jubileja crkva prvi put u svojoj istoriji oslikana.

Freske su sastavni deo mog života i izuzetno sam srećan što smo u godini velikog jubileja, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uspeli da freskama oslikamo crkvu, kazao je vladika šumadijski Jovan. To je dragocen doprinos ove generacije istoriji Stare crkve u Kragujevcu koja je svedok najvažnijih događaja u Srbiji.

Na kragujevačkoj crkvi zazvonilo je prvo zvono u Miloševoj Srbiji, kada je objavljen turski hatišerif o političkoj i kulturnoj autonomiji Kneževine. U njenoj porti, održavana su skupšinska zasedanja, proklamovane važne odluke i donet Sretenjski ustav.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dva veka Stare crkve u Kragujevcu

Izvor: RTS, 02.Okt.2018

Stara crkva u Kragujevcu, posvećena Svetoj trojici, obeležava 200 godina postojanja. Podigao je Knez Miloš Obrenović, 1818. godine, kada je Kragujevac proglasio prestonicom Srbije. . Prva mitropolitska, saborna i dvorska...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.