Izvor: RTS, 12.Jul.2020, 20:09

Mirni protesti u nekoliko gradova Srbije

U Beogradu su se, šesto veče zaredom, građani okupili na protestu. Nezadovoljni građani su se okupili i u Nišu i Kruševcu. Čačani su protest iskoristili i za prikupljanje pomoći za bolnicu.
Reporter RTS-a javio je da je demonstranata u Beogradu bilo manje nego prethodnih dana. Bili su raštrkani na platou ispred Skupštine. Nisu nosili zastave, samo nekoliko transparenata.

U Pionirskom parku gotovo da nije bilo nikoga.
Na protestu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nije bilo nikakvih incidenata, sem jedne manje grupe mlađih momaka koji su skandirali i upućivali različite uvrede na račun predsednika i premijerke.
Neki od tih momaka peli su se uz stepenište Skupštine, bacali su novac policajcima, pozivajući ih da skinu uniformu. U nekom trenutku momak i devojka su razvili zastavu Srbije. Nije bilo ni pripadnika policije, makar one u uniformama.
Pred Skupštinom su bili i pripadnici opozicije. Tu su bili lideri SzS, lider pokreta Dosta je bilo Saša Radulović i samostalni poslanik Srđan Nogo. 
Sem okupljenih građana i novinarskih ekipa nije bilo velikog broja policajaca.
Iza zgrade Parlamenta je stajala konjička jedinica policije, kordoni i marice.

Demonstranti su počeli da se razilaze oko 23.00. Saobraćaj se odvijao bez prekida Takovskom ulicom. Plato ispred Gradske skupštine slobodan je za vozila i za gradski prevoz.
Građani su se okupili i u Nišu. Protestna šetnja kretala se centralnim gradskim ulicama do zgrade policije. U tom gradu nije bilo incidenata.

Grupa građana okupila se ispred zgrade Gradske uprave u Čačku gde je postavila kutiju u koju su, kako su rekli, sakupljali pomoć za čačansku bolnicu. 

I tokom prethodnog protesta prikupljali su pomoć, kada su sakupili nekoliko desetina hiljada dinara. 
Kruševljani koji su se peti dan zaredom odazvali pozivu upućenom preko društvenih mreža, okupili su se u 19 sati u centru grada, kod spomenika Kosovskim junacima kako bi iskazali nezadovoljstvo stanjem u zemlji.

Okupljenima se obratilo više sugrađana ističući da od vlasti zahtevaju smenu svih odgovornih iz policije i BIA koji su dozvolili nerede na ulicama Beograda i koji su primenili prekomernu silu nad nenaoružanim, mirnim demonstrantima, punu istinu o događajima u prethodnih nekoliko dana i odgovornost za nerede u zemlji.
Incidenata nije bilo.
U Kragujevcu nije bilo okupljanja na platou ispred gradske skupštine, iako je bilo najava.

Protest u Beogradu u subotu protekao je mirno. Protesti su osim u Beogradu održani i u drugim gradovima Srbije.
Okupljanje u Beogradu u petak pretvorilo se u nerede kada je grupa demonstranata ispred Skupštine Srbije bacala kamenice, baklje i petarde. Policija ih je nekoliko puta potiskivala.
Prvi protest održan je u utorak uveče nakon obraćanja predsednika Vučića i najave uvođenja policijskog časa u Beogradu za vikend. Iako je protest počeo mirno, tokom večeri je došlo do nereda, bacanja suzavca, upada u Skupštinu.
Sličan scenario viđen je i drugog dana protesta, u sredu, kada je došlo do sukoba između policije i demonstranata.
Za razliku od nereda u utorak i sredu, u četvrtak su protesti bili mirni, i uz manje koškanje okupljenih u Beogradu, uglavnom su protekli bez incidenata.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Kruševac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.