Lončar: Od 17. septembra besplatni pregledi za sve

Izvor: B92, 07.Sep.2017, 00:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Lončar: Od 17. septembra besplatni pregledi za sve

U svim opštim bolnicama u Srbiji, kao i u KBC u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i u Nišu, od 17. septembra obavljaće se besplatni pregledi za sve građane.

Pregledi će biti i za one koji imaju i za one koji nemaju zdravstvenu knjižicu, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Svakom pacijentu koji dođe, uradiće se EKG, izmeriće se nivo šećera u krvi, premeriće se pritisak, na licu mesta će biti rukovodioci tih ustanova, pomoćnici, specijalisti i ujedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa pregledima, obaviće se razgovor sa ljudima, da se uspostavi odnos i svakog meseca, jednom u mesecu, biće takva praksa", rekao je Lončar za RTS.

Prema njegovim rečima, ti besplatni pregledi će se menjati, u zavisnosti od onoga šta se otkrije prilikom njih, kao i iz razgovora sa pacijentima - znaće se specijalnost pregleda.

"To je zbog prevencije, a to kreće od malih nogu, pa će i od naredne nedelje Ministarstvo zdravlja, zajedno sa Ministarstvima prosvete i omladine i sporta, ići po školama i predavanjima edukovati decu.

Pokušaće se, kaže ministar, da se izbaci da prioritet dece budu kiosci brze hrane, kompjuteri, laptopovi, a da se ne bave dovoljno sportom, da se ne kreću, da ne jedu zdravu hranu i da nemaju na umu da treba da kontrolišu svoje zdravlje.

"Mi mislimo da problem ne može da se reši ako se ne krene od dece. Idemo sa predavanjima, da decu sklonimo od svih loših stvari- maasnog, brze hrane, gaziranog pića, da ne budu gojazni. Kad usadimo to od početka, mnogo će nam biti lakše kasnije, starijima je teško menjati navike", rekao je Lončar.

Besplatni pregledi će početi da se obavljaju od 17. septembra i biće od 8 do 16 sati.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.