Kragujevački vatrogasci u oktobru intervenisali 229 puta, najčešće zbog požara na otvorenom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Nov.2018, 16:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevački vatrogasci u oktobru intervenisali 229 puta, najčešće zbog požara na otvorenom

Vatrogasno spasilačka brigada Kragujevca imala je najviše intervencija tokom oktobra čak, 229 od čega su 85 odsto bili požari na otvorenom izazvani ljudskim faktorom. Spaljivanje žetvenih ostataka na njivama, u ovom periodu kada nema kiša, brzo se širi i na okolne parcele koje su suve pa su česte intervencije gašenja požara i na nekoliko hektara površine.

Vatrogasno spasilačka brigada šumadijskog okruga u Kragujevcu pokriva 174 naseljena mesta. Tokom ove godine vatrogasci >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su intervenisali 1080 puta od čega je samo u oktobru bilo 229 požara. Najčešće su požari prethodnog meseca izazvani spaljivanjem žetvenih ostataka.

Nenad Milošević, komadant Vatrogasno spasilačke brigade Kragujevac kaže: "Bilo je čak i požara koji su nastali na otvorenom prostoru ali su i ti požari zahvatili građevinske i pomoćne objekte na poljoprivrednim domaćinstvima i gazdinstvima. Najčešći uzrok nastanka požara je ljudski faktor, nehat, neznanje, nepažnja, nekontrolisana upotreba plamena, a zatim imamo i činjenicu da je došlo i do manje vlažnosti gorive materije i sve je zapaljivo."

Zakonom zaštite od požara zabranjeno je spaljivanje biljnog otpada, korova i smeća. Ipak poljoprivrednici često pre setve strnih žita pale žetvene ostatke.

Slaviša Miličić,poljoprivrednik, Lapovo ističe: "Trave su i dalje nastavile mnogo da rastu, dok su korovske biljke prerasle, što kažu sad i zemlja gori jer je sve suvo. Ranijih godina kada smo imali kišne jeseni narod je znao da upali njivu koja izgori ali izgori samo u tom delu mada su i ti slučajevi bili sporadični. Ove godine jedan požar upali celo polje."

Dobrivoje Popović, savetodavac za ratarstvo napominje: "Treba žetvene ostatke obavezno uneti u zemljište u sloju do dubine od 30, 40 centimetara. To znači da treba zaorati žetvene ostatke. To nije teško, niti iziskuje više novca, jednostavno treba se samo organizovati i taj posao obaviti."

Visoke temperature i u novembru bez kiše dovele su do toga da su parcele suve pa i najmanji plamen može da se brzo proširi na nekoliko hektara i načini veliku štetu i ugrozi okolno stanovništvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.