Kragujevački Artem - drugi dom za srednjoškolce iz cele Srbije

Izvor: RTS, 05.Okt.2018, 10:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevački Artem - drugi dom za srednjoškolce iz cele Srbije

U Kragujevcu se nalazi jedan od najvećih domova za učenike srednjih škola u našoj zemlji. U Domu "Artem", koji čine dva međusobno povezana objekta, smeštaj dobijaju srednjoškolaci iz cele Srbije.
Zgrada Doma podignuta 1972. godine ima 108 soba sa dva, tri ili četiri ležaja. Ove godine smeštaj u Artemu dobilo je 349 đaka koji su upisani na osnovu postignutog uspeha u školi i pedesetoro iz društveno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << osetljivih kategorija.

O njima danonoćno brine dvanaestoro vaspitača. Jedan od njih je Aleksandar Milojević:
"Sa decom rade profesionalci različitih profila, ovde ih uvodimo u jednu priču, a dešava se da deca koja su upisala neke stručne škole - tehničke, medicinske - završe ne FILUM-u."

Gimnazijalke Milena Vlajić iz Čestina kod Gruže i Kristina Nikolić iz Gornjeg Milanovca, odlične su učenice, koje se uspešno bave i glumom, pevanjem, sportom.
U domu koji smatraju drugom kućom su od početka srednje škole, a sada su pred maturom. Boravak u Domu pomogao im je, kako kaže Kristina, da se osamostale.
"Zna se kada su obroci, kada je učenje, kada imamo slobodno vreme", dodaje Milena. "Na neki način, naši vaspitači imaju ulogu roditelja."

U Domu se organizuju redovne sekcije - likovna, muzička, folklorna, novinarska, zdravstvena, fitnes, a na raspolaganju su im osvetljeni sportski tereni za male sportove gde mogu da provedu slobodno vreme. Uspesi koje postižu na raznim takmičenjima pomažu im u dobijanju dodatnih bodova za upis u dom.
"Mi zaista svi timski radimo na njihovom vaspitanju,obrazovanju,odrastanju i trudimo se svi zajedno da oni sutra postanu veoma korisni članovi društva", naglašava Za smeštaj učenika u "Artem" koji nudi tri obroka i visok nivo vaspitno-obrazovnog rada. Ljubica Bašić, direktorka doma za smeštaj učenika.
Za Artem vlada veliko interesovanje, zbog čega je ove godine 180 učenika ostalo ispod crte.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.