Kragujevac: Podrška mladim pčelarima

Izvor: RTS, 14.Jan.2020, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kragujevac: Podrška mladim pčelarima

Zapošljavanje mladih, Ministarstvo omladine i sporta, u saradnji sa lokalnim samoupravama, podstiče različitim projektima i programima. Uglavnom su to obuke za zanimanja koja su tražena na tržištu rada i sticanje praktičnog iskustva za samozapošljavanje. Projekat - Novi poslovi za mlade - omogućio je da dvadesetoro Kragujevčana prođe obuku za pčelare koju je Ministarstvo omladine finansiralo sa 1,8 miliona dinara. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Još kao dečak, Kragujevčanin Vladimir Janković naučio je osnove pčelarstva. Iako je završio fakultet, nema posao u struci, tako da će se, bar za neko vreme - posvetiti pčelarenju. Želja mu je, da osavremeni porodičnu proizvodnju meda.
„Imam 30 košnica. Sa dedom i dalje radim, deda je i dalje u poslu. Planiram da proširim društva i celokupan posao", objašnjava Vladimir.
Pored Vladimira, još devetnaestoro Kragujevčana od 18 do 35 godina, koji žive u porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima, prošlo je obuku iz pčelarstva i proizvodnje meda. Pored teorijskog znanja, neophodno, za mnoge prvo praktično iskustvo, stekli su u pčelinjacima. Posredstvom BIPS projekta, dobili su 60 košnica sa rojevima i opremu za rad.
„Da oni naprave taj med, jednostavno grad i Biznis Inovejšn program im je obezbedio otkup tog meda, da oni prodaju, tako i mogu i benefite da imaju od toga", kaže Stefan Nikezić, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca.
Bilo da im je to jedina delatnost ili dodatni prihod, obezbeđena osnovna sredstva i siguran plasman, dovoljan su motiv za pčelarenje. Na taj način zaokružen je ceo ciklus, od obuke i opreme do tržišta.
„Takođe smo im pružili jednu obuku koja je iz ekonomike poljoprivrednih gazdinstava i omogućava im da oni steknu znanja neophodna za diversifikaciju poljoprivredne proizvodnje, odnosno vođenje troškova u poljoprivrednoj proizvodnji, a kasnije i registracije poljoprivrednih proizvoda", objašnjava Vladimir Dobi iz Biznis inovacionog programa (BIPS).
Uz pomoć države, mladi, uglavnom sa ruralnih područja koji i teže dolaze do posla, dobili su početni kapital. Kako će se snaći u toj profitabilnoj grani, zavisi od njihovih ambicija, rada, znanja i ulaganja, koje je neophodno za uspešno pčelarstvo.
 
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.