Kragujevac: Ešerihija koli u siru i kajmaku VIDEO

Izvor: B92, 26.Apr.2021, 09:34

Kragujevac: Ešerihija koli u siru i kajmaku VIDEO

U okviru kontrole namirnica na pijacama u Kragujevcu, rezultati analiza 10 uzoraka sira i kajmaka pokazali su da je u dva utvrđeno prisustvo Ešerihije koli, dok su uzorci suhomesnatih proizvoda bili u potpunosti ispravni.

Prodavcima čiji proizvodi nisu zdravstveno bezbedni zabranjena je prodaja do donošenja ispravnih rezultata.

Kakva je ispravnost namirnica na kragujevačkim pijacama i koliko često se one kontrolišu?

Marina Arsenijević iz Javnog komunalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preduzeća Šumadija kaže da se svakog meseca vrši kontrola namirnica.

"Uglavnom su to sezonske namirnice. U zavisnosti od godišnjeg doba i ponude na pijacma vrši se i njihova kontrola", rekla je Arsenijević.

Ona je navela da se kontroliše mikrobiološka ispravnost melčnih proizvoda, svežeg mesa, suvog mesa i jaja, ali i prisustvo pesticida kod povrća, voća i meda.

Pored namirnica, svakodnevno se vrši i sanitarna kontrola na pijacama, posebno za vreme panedemije.

"Svim zakupcima koji prodaju na našim pijacama, ukoliko se dokaže da nemaju potrebnu dokumentaciju ili da namirnice nisu ispravce, nalaže se uklanjanje istih do donošenja ispravnih uzoraka", kaže ona.

Opširnije u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.