Koristi ideje Pupina da napravi telefon za Putina

Izvor: Blic, 18.Sep.2011, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koristi ideje Pupina da napravi telefon za Putina

Kada je pre 40 godina počeo da se bavi telekomunikacijama, Dragoljub Đorđević iz Kragujevca nije ni sanjao da će telefoni, i to oni starinski, postati njegova ljubav kojoj će biti veran zauvek. Starinske mašine, bez elektronike, sa kalemima i žicama, njegova su strast.

Do sada ih je popravio na stotine, a u svojoj kolekciji ima 40 telefona koji danas mogu da se vide samo u crno-belim filmovima. Uz to, on i pravi telefone po sistemu Mihajla Pupina, a jedan upravo sprema >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za poklon ruskom premijeru Vladimiru Putinu, koji će ambasadoru Rusije u Beogradu predati 21. oktobra.

- Ti stari telefoni, koji u sebi imaju samo žice i kalemove, bukvalno su neuništivi - rade bez električne energije, u svim vremenskim uslovima. Dobijate vezu čak i ako su pre toga bili potopljeni u vodu.

Taj sistem je napravio naš naučnik Mihajlo Pupin.

Previli su se do polovine šezdesetih prošlog veka u "Iskri” iz Kranja i u beogradskom "Pupinu”. Posle toga su ih zamenili savremeniji telefoni, ali ja ih nisam zaboravio.

Sakupljao sam ih po buvljacima, po podrumima, renovirao, popravljao, i sad svi rade - priča Dragoljub.

Najvredniji telefon u kolekciji ovog zaljubljenika u aparate od crnog bakelita je predratni "Pupin” iz 1936. godine.

Pronašao ga je u podrumu radnje starog trgovca Živka Nikolića. Iako prašnjav, radio je bez greške.

- Taj telefon se nekada koristio u javnim govornicama pre Drugog svetskog rata. Ljudi ne znaju šta su bacali iz svojih domova i iz svojih firmi. Takvi aparati na zapadu koštaju oko 2.000 evra.

Kod nas i danas završavaju na otpadima.

Telefon koji pravi za Vladimira Putina ima slušalicu, mikrofon i brojčanik od topovskog mesinga, a kutiju od šljivovog drveta.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Ambasador Rusije

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.