Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagadjenja vazduha u Srbiji

Izvor: Beta, 06.Nov.2019, 11:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koalicija 27: Saobraćaj nije najveći uzročnik zagadjenja vazduha u Srbiji

Nevladina organizacije koja se bavi ekologijom Koalicija 27, ocenila  je da nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagadjenje vazduha najodgovorniji saobraćaj.Koalicija 27 u saopštenju je podsetila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom kategorijom - prekomerno zagadjen vazduh u Beogradu, Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Pančevu, Užicu, Smederevu i Kosjeriću.U svim ovim mestima uzrok prekomernog zagadjenja bile su toplane i individualna ložišta, dok je doprinos drumskog saobraćaja bio oko šest odsto .Kada je reč o zagadjenju oksidima sumpora, dominantni izvor emisija u 2018. godini bila je proizvodnja električne i toplotne energije - čak 91 procenat.Sektor proizvodnje električne i toplotne energije takodje je imao najveći udeo u ukupnim emisijama azotnih oksida - 49 odsto, dok je drumski saobraćaj bio na drugom mestu sa doprinosom od 23 odsto.U skladu sa podacima Agencije za zaštitu životne sredine o izvorima zagadjujućih materija, saobraćaj se ne može smatrati osnovnim uzrokom zagadjenja suspendovanim česticama PM10 i PM2,5, navedeno je u saopštenju.Koalicija 27 pozvala je Ministarstvo zaštite životne sredine da se u  obraćanju javnosti oslanja na podatke agencije odnosno da, ukoliko raspolaže drugačijim podacima, takve podatke podeli sa javnošću.
Pogledaj vesti o: Kragujevac,   Subotica

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Koalicija 27: Netačna tvrdnja ministarstva, glavni krivac za zagađen vazduh nije saobraćaj

Izvor: Radio 021, 06.Nov.2019

Nevladina organizacija koja se bavi ekologijom, Koalicija 27, ocenila je da nije tačna tvrdnja Ministarstva zaštite životne sredine Srbije da je za zagađenje vazduha najodgovorniji saobraćaj...Koalicija 27 u saopštenju je podsetila da je u 2018. godini kvalitet vazduha zvanično bio ocenjen trećom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.