“Karavan igre“ – doprinos unapređenju kulturne raznolikosti Kragujevca

Izvor: Kragujevac.rs, 16.Dec.2017, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Karavan igre“ – doprinos unapređenju kulturne raznolikosti Kragujevca

“Karavan igre“, projekat Nacionalne fondacije za umetničku igru i Beogradskog festivala igre, juče i danas posetio je Kragujevac. Naš grad poslednji je od 15 gradova koje je ovaj karavan obišao u protekla četiri meseca kako bi posetiocima približio klasičan balet i savremenu igru, kao jedistvenie oblike kreativnog stvaralaštva. Karavan igre bio je Nišu, Pirotu, Subotici, Vranju, Novom Pazaru, Negotinu, Kraljevu, Vršcu, Šapcu, Valjevu, Užicu, Čačku, Zrenjaninu i Smederevu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << />
Kada smo krenuli u četvoromesečnu avanturu, obišli smo gradove za koje smo procenili da im nedostaju umetničke igre, baletske škole i studiji, ali i baletske predstave i predstave savremene igre.  Krenuli smo Srbijom kroz jedan edukativni multikulturalni projekat i doneli publici ne samo ugođaj gala koncerata - varijacija iz velikih klasičnih baleta i savremenih dela već smo pokušali da taj program učinimo prihvatljivim za mlade i za sve generacije, za one koji možda uče balet ili savremenu igru, rekla je prilikom susreta sa novinarima Aja Jung direktorka Nacionalne fondacije za umetničku igru i Beogradskog festivala igre.

Tokom dvodnevnog karavana posetioci i ljubitelji baleta i savremene igre bili su u prilici da odgledaju tematske filmske projekcije, prisustvuju i učestvuju u otvorenim časovima baleta, odgledaju predstave, a priređen je Baletski gala koncert na kome su nastupili prvaci Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda i učenici Balestke škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i Baletske škole Dimitrije Parlićiz Pančeva.

Strateški ciljevi Nacionalne fondacije za umetničku igru poklapaju sa našim razmišljanjima, a to je pre svega unapređenje kulturne raznolikosti, što je čvrsto opredeljnje grada Kragujevca. Ovaj segment savremenog stvaralaštva u Kragujevcu nije u dovoljnoj meri razvijen, i zato je dobro da proširimo tu obrazovnu bazu i ne propustimo priliku da privučemo novu publiku,rekao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu, govoreći o značaju dolaska “Karavana igre“ u naš grad.

Karavan igre u foajeu “Knjaževsko srpskog teatra“, gde su se inače svi programi i održavali, priređena je izložba fotografija koje čine presek 14. i 15. Beogradskog festivala igre, a koji će sledeće godine u Beogradu krajem marta dovesti 15 kompanija iz 14 zemalja, među kojima će prvi put na ovim prostorima gostovati Balet Sidnejske opere i Balet iz Hongkonga.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.