Javna slušanja o Ustavu u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2021, 12:17

Javna slušanja o Ustavu u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Skupštine Srbije doneo je danas odluke o organizovanju više javnih slušanja o promenama Ustava, i to u Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Kragujevcu.

Predsednica Odbora za ustavna pitanja Jelena Žarić Kovačević najavila je da će se javno slušanje u Nišu održati 26. maja, a da će na sastanak biti pozvani, pored poslanika i članova odbora, predsednica Vlade Ana Brnabić, ministarka pravde Maja Popović, sudija Ustavnog suda Srbije i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << član Venecijanske komisije za Srbiju Vladan Petrov, gradonačelnica Dragana Sotirovski.

Poziv će biti upućen predsedniku i sudijama Apelacionog suda u Nišu, predstavnici Odeljenja Upravnog suda u Nišu, predstavnici Prekršajnog apelacionog suda u Nišu, predstavnici Privrednog apelacionog suda u Nišu, predsedniku Advokatske komore u tom gradu, kao i direktoru Pravosudne akademije, a mogu prisustvovati i ostali zainteresovani.

Peto javno slušanje biće 27. maja u Domu Narodne skupštine, a pored zvaničnika biće pozvani i ambasadori zemalja članica EU, zatim ambasadori Velike Britanije, SAD, Kanade, kao i predstavnici međunarodnih organizacija, delegacije EU u Srbiji, OEBS, Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu.

U ponedeljak 31. maja 2021. održaće se sledeće javno slušanje i to u Novom Sadu, a 2. juna 2021. u Kragujevcu.

I tu će, prema rečima Žarić Kovačević, biti pozvani Brnabić, Popović, Petrov, gradonačelnici, predstavnici pravosudnih organa, odnosno sudova kao i u Nišu.

Prema ranijoj najavi, u ponedeljak 24. maja, biće održano još jedno javno slušanje u parlamentu na temu promene Ustava u oblasti pravosuđa.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dacic najavio je ranije da će parlament na sednici 8. juna razmatrati pitanje promene Ustava, odnosno predlog odluke da se pokrene procedura ustavnih promena.

Dačić je objasnio da bi posle toga Odbor za ustavna pitanja trebalo da utvrdi predlog teksta ustavnih promena o kojem će ponovo odlučivati Narodna skupština, posle čega će uslediti referendum na kojem će se o predlozima izjasniti svi građani.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ako se struka ne uvaži, promene Ustava – neprihvatljive

Izvor: Danas, 21.Maj.2021

Nakon prvog javnog slušanja „Promene Ustava RS u oblasti pravosuđa“  29.4.2021. u Narodnoj skupštini, o čemu smo pisali u listu Danas, Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo je 6. maja ocenio da je predlog Vlade za promene Ustava podnet od ovlašćenog predlagača i otpočeo zvaničnu proceduru...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.