INDIJSKI ORASI, BADEMI, NAJSKUPLJI VISKI Kakvim se sve đakonijama časti Radomir Nikolić dok mu grad GRCA U DUGOVIMA

Izvor: Blic, 17.Okt.2017, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

INDIJSKI ORASI, BADEMI, NAJSKUPLJI VISKI Kakvim se sve đakonijama časti Radomir Nikolić dok mu grad GRCA U DUGOVIMA

Uprkos praznoj gradskoj kasi, Radomir Nikolić, gradonačelnik Kragujevca, odlučio je da sebe i svoje saradnike časti viskijem, rakijama, kafom, bademima... i za to izdvojio dva miliona dinara.

Sudeći po ovoj javnoj nabavci, koja je raspisana za interni bife, prohtevi gradske uprave, i pored upozorenja da su pred bankrotom jer duguju četiri milijarde dinara, nisu se smanjili. Da je to tako potvrđuje i podatak da su se na listi nabavke našli najskuplji alkoholni proizvodi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali i skupe grickalice kojima će Nikolić i njegovi gosti popijene maligane ublažavati. Sve to se dešava u periodu kada građani Srbije iz budžetskih rezervi izdvajaju novac za tekuću likvidnost grada na Lepenici.

Postavlja se pitanje da li se mere štednje odnose i na ovu lokalnu samoupravu, posebno one koje se odnose na reprezentaciju. Izvor „Blica“ iz gradske uprave tvrdi da gradonačelnik Nikolić misli da je on iz njih izuzet, pa zbog toga ne želi da se odrekne ni ića ni pića jer ih ne plaća on nego građani Srbije.

- Dok Nikolić traži od građana Srbije da mu pokrivaju dugove iz budžetskih rezervi, u isto vreme o trošku tih istih građana naručuje luksuzne đakonije. Časti se velikim količinama viskija i brendirane rakije, sokova. Oni moraju da budu od prirodnog voća, sa određenom količinom šećera i još mnogo kojekakvih uslova koji ispunjavaju standarde zdravih napitaka. Tu su i raznorazne grickalice, poput badema, lešnika, kikirikija, indijskog oraha. Sve to platili su poreski obveznici Kragujevca i Srbije, čiji je džep sve tanji. Drugim rečima, oni će uz neki od svojih računa za porez izdvojiti bar jedan dinar i za više stotina litara popijenog viskija i kvalitetne rakije. Sve to on radi gurajući prst i lideru svoje partije Aleksandru Vučiću, koji je tražio da se troškovi reprezentacije smanje za 60 odsto - tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da je ovaj tender krajnje neprimeren jer je raspisan u vreme kada svi upozoravaju da je grad pred bankrotom.

- I pored toga, pare se nalaze za skupu reprezentaciju. Da ne govorim šta je sve za ovaj novac moglo da se kupi od opreme za neku seosku školu, koje bukvalno rade u nepristojnim uslovima jer nemaju ni elementarne uslove za higijenu, poput toaleta. Ali Nikolić ne mari za škole jer ga niko za njih i ne pita. Ako neko to i uradi, on maše sa članskom kartom SNS i njegovim ocem. To mu je pokriće za sve, pa i za naručeni alkohol jer on misli da mu niko ne može ništa i zato razbacuje novac na bespotrebne nabavke. U upravi svi ćute jer ih kupi sa sitnim stvarima, kao što im je sada nabavio kožne cipele, od kojih su dame dobile i one sa štiklama, a on od ovih nabavki izgleda ima korist. Ovaj posao je dobila firma “Božilović-Luhor”, čiji se vlasnik povezuje sa Nikolićem starijim, odnosno kažu da je reč o njegovom prijatelju. Sve u svemu, dok je za građane Kragujevca meso postalo luksuz jer nemaju para da ga kupe, dotle se njihov gradonačelnik o njihovom trošku kupa u alkoholu - kaže naš izvor.

Profesor ekonomije Mlađen Kovačević kaže za „Blic“ da ova nabavka nije primerena.

- Na prvi pogled izgleda mi nemoralno da se u stanju u kakvom je grad Kragujevac rasipa novac na reprezentaciju. Dodatno je nemoralno da se to radi u vreme kada se tvrdi da je ovaj grad pred bankrotom. Lokalne samouprave zbog slabe ekonomske moći građana moraju da vode računa kako se njihov dinar troši, u suprotnom se onda radi o zloupotrebi jer se koristi za luksuz - kaže Kovačević.

Bez odgovora od Nikolića

“Blic” je pokušao i da od gradonačelnika Kragujevca Radomira Nikolića dobije odgovor da li je bilo neophodno da se novac građana troši za iće i piće u trenucima kada Fiskalni savet upozorava na stanje u gradskoj kasi, ali on se nije javljao na telefon. Tako smo ostali uskraćeni za taj odgovor, ali i za odgovor koliko je za troškove reprezentacije ukupno para potrošio u ovoj godini.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.