I Kragujevčanima novac za zamenu stolarije: Koliko para daje grad, ko može da se prijavi?

Izvor: B92, 23.Apr.2021, 17:55

I Kragujevčanima novac za zamenu stolarije: Koliko para daje grad, ko može da se prijavi?

Kragujevac će ove godine prvi put pomoći domaćinstvima u finansiranju zamene stolarije i kotlova u kućama kako bi se ostvarila ušteda u potrošnji energije, objavila je danas gradska uprava.

"Davaćemo, najverovatnije, po 100.000 dinara po domaćinstvu za zamenu stolarije i po 70.000 dinara za zamenu kotlova na ugalj i drva kotlovima na gas i pelet", rekla je energetska menadžerka grada Ana Radojević na sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << gradske Skupštine napomonjući ;da novac neće biti direktno dat građanima, već će konkurs biti sproveden preko privrednih subjekata.

"Istovremeno će biti raspisana dva konkursa, jedan za proizvođače prozora i vrata i prodavce kotlova, a drugi za građane", rekla je Radojević.

Konkurs se odnosi samo na kuće, odnosno objekte koji imaju upotrebnu dozvolu i biće objavljen za oko mesec dana na sajtu grada i sredstvima informisanja.

Kriterijumi za izbor će biti utvrđeni u pravilniku koji usvaja Gradsko veće.

Radojević je rekla da je lokalna samouprava do sada ulagala samo sredstva za energetsku efikasnost u oko 200 javnih objekata zbog toga što za njih grad plaća troškove energenata u iznosu od četiri miliona evra godišnje.

Navela je da bi uz finansijsku pomoć individualnim domaćinstvima trebalo "utopliti" oko 100 kuća za šta je planirano oko 10 miliona dinara.

Objasnila je da je za ove namene u gradskoj kasi predviđeno pet miliona dinara, a da se od resornog ministarstva očekuje još toliko.

Bespovratnom finansijskom podrškom grada pokrivaće se polovina sume potrebne za energetsku sanaciju u domaćinstvu.

Radojević je rekla da je ovo pilot projekat u Kragujevcu za koji će grad konkurisati na poziv Ministarstva rudarstva i energetike uz očekivanje da će biti među odabranim lokalnim samoupravama za realizaciju.

Ona je navela da je Užice, na primer, počelo sa finansiranjem energetske sanacije pre pet godina takođe sa pet miliona dinara, da bi danas ulagao 50 miliona dinara u te namene.

Skupština Kragujevca danas je usvojila oduku o finansijskoj pomoći domaćinstvima u 2021. godini za unapređenje procesa energetske tranzicije.

Neki odbornici su u raspravi ocenili da su, sredstva koja se opredeljuju za ove namene iz gradske kase, mala.

Načelnica Šumadijskog upravnog okruga Biljana Stošić Ilić je rekla da je za mnoge građane "nedostižna" i polovina sredstava koju sami treba da ulože u zamenu stolarije i kotlova, zbog čega država, kaže, pregovara sa bankama oko povoljnih kredita u te svrhe.

Ona je navela, da prema podacima Ministarstva rudarstva i energetike, u Srbiji ima oko tri miliona objekata kojima je potrebna energetska sanacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.