Huavej poslao opremu vrednu DVA MILIONA DOLARA u Kragujevac: Data centar počinje sa radom!

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Nov.2019, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Huavej" poslao opremu vrednu DVA MILIONA DOLARA u Kragujevac: Data centar počinje sa radom!

Kragujevac je interesantan kineskoj kompaniji "Huavej" i u smislu da ovaj tehnološki gigant planira da otvori regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu

Oprema "Huavej" vredna dva miliona dolara, a koju je Kina poklonila kragujevačkom Gradskom data centru, stigla je u Kragujevac.

Centar bi trebalo da počne sa radom polovinom novembra.

Član Gradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << veća za elektronsku upravu Danilo Savić izjavio je da će građani lakše i brže dolaziti do realizacije zahtevanih usluga bez odlaska na šaltere preduzeća ili uprava, zahvaljujući primarnom Data centru u kome će se čuvati podaci grada, gradskih uprava, svih javnih preduzeća i ustanova koji su u okviru nadležnosti grada.

Kako se navodi, , a koji će se nalaziti upravo u zgradi Državnog data centra.

Lokalna samouprava će imati svoj data centar za smeštaj opreme i podataka po najvišim svetskim tehničkim i bezbednosnim standardima. U primarnom Data centru na jednom mestu biće smešteni i čuvani podaci svih građana Kragujevca, gradske uprave, svih javnih preduzeća i ustanova koje su u nadležnosti grada, a sve to obezbediće sistemsku i bržu izgradnju informacionih sistema elektronske uprave, efikasnije povezivanje različitih baza podataka i razvoj različitih usluga.

Podsetimo, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se juče ujutru u Šangaju sa predstavnicima kineske kompanije Huavej, čime je započela višednevnu posetu Kini.

Premijerka je razgovarala sa potpredsednikom Huaveja i predsednikom te kompanije za Evropu Li Jianom. Li je istakao da Huavej, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio je na saradnji. Na sastanku Brnabić sa potpredsednikom kompanije Huavei najavljena je saradnja u oblasti 5G tehnologije, a kompaniji je ponuđeno da preuzme deo data centra, koji Srbija gradi u Kragujevcu.

Premijerka je navela i da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavej realizuje u Srbiji, sa "Telekomom" i sa srpskim MUP-om.

Sa premijerkom, sastanku su prisustvovali i potpredsednik vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, kao i predsednik PKS Marko Čadež. Na sastanku su bili i ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo, ambasador Srbije u Kini Milan Bačević i predsednik Saveta za koordinaciju saradnje sa Kinom i Rusijom Tomislav Nikolić.

Huavej je kineska kompanija multinacionalnog umrežavanja i telekomunikacione opreme i usluga. Duže od decenije posluje i u Srbiji. Na konferenciji o inovacijama u okviru saradnje Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope "17 + 1", početkom oktobra ove godine u Beogradu, Huavej je predstavio najnoviju 5G tehnologiju.

BONUS VIDEO: NAJTRAŽENIJE ZANIMANJE: Oni na posao đubretara čekaju punih SEDAM GODINA, a kada vidite koliko zarađuju, sve će vam biti jasno (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.