Brnabić nudi kineskom Huaveiju deo data centra u Kragujevcu

Izvor: VOA, 04.Nov.2019, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić nudi kineskom Huaveiju deo data centra u Kragujevcu

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u zvaničnoj, višednevnoj poseti Kini gde se sastala sa predstavnicima nekoliko kineskih kompanija: tehnološkim gigantom Huavei, konglomeratom Hbis, poznatim i kao Hestil grupa, koji je većinski vlasnik smederevske železare i Bankom Kine, jednom od četiri najveće državne poslovne banke, a razgovarala je i sa predsednikom Šijem Đinpingom, saopštila je Vlada Srbije. Na sastanku Brnabić sa potpredsednikom kompanije Huavei najavljena je saradnja u oblasti 5G tehnologije, a premijerka je izrazila nadu da će se ta kompanija odlučiti da data centar u Kragujevcu bude njihov centar u jugoistočnoj Evropi, i da će o tome nastaviti razgovore. Kineski gigant Huavei suočava se sa teškoćama u poslovanju, pogotovo u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su mu uvedene sankcije u poslovanju. Predsednik te kompanije za Evropu Li Jian, istakao je da Huavei, koji u Srbiji posluje više od decenije, ima veoma pozitivne utiske i zahvalio se na saradnji. Premijerka je navela da je zadovoljna zbog saradnje sa kineskom kompanijom, ističući kao važna dva projekta koja Huavei realizuje u Srbiji, sa Telekomom i sa srpskim MUP-om. Prema rečima Danila Krivokapića iz fondacije SHARE, očigledno je da se veze sa Kinom pojačavaju i da tu nema nekih preteranih novosti, jer, kako navodi, Srbija već ima mnogo problema u vezi sa video nadzorom, a da ovakva vest govori samo o snažnijem prisustvu Huaveija u Srbiji. On dodaje i da nije problem samo u kineskim kompanijama, koje vrše nadzor kamerama, već u tehnologiji koja narušava prava građana. "Mi imamo izveštaj iz septembra ove godine u vezi sa pametnim video nadzorom u svetu. U njemu možete videti da smo mi jedini u regionu sa ovakvim, zapravo najavljenim tipom nadzora, a da Huavei prednjači", kaže za Glas Amerike Krivokapić.  Radnu verziju ponuđenog dokumenta, na engleskom jeziku, možete videti ovde. Inače, programom premijerkine posete Kini planirano je da tokom održavanja srpsko-kineskog poslovnog foruma bude potpisan Memorandum o razumevanju između Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu i kompanije "Huavei tehnolodžis". Predsednica Vlade sastala se u Šangaju i sa predsednikom Kine Ši Ðinpingom. Teme razgovora kineskog predsednika i srpske premijerke su bilateralni, ekonomski i politički odnosi, kao i saradnja Srbije i Kine u okviru inicijative "Pojas i put". U delegaciji Srbije su ministri Rasim Ljajić i Nenad Popović, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom Tomislav Nikolić i privrednici, koji će učestvovati na Međunarodnom sajmu izvoza.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Huavei će biti deo data centra u Kragujevcu? Najavljena saradnja u oblasti 5G tehnologije

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Nov.2019

Premijerka Srbije Ana Brnabić boravi u zvaničnoj, višednevnoj poseti Kini gde se sastala sa predstavnicima kineskih kompanija Huavei, Hbis i Banka Kine, a razgovarala je i sa predsednikom Si Đinpingom, prenose mediji u Beogradu...Na sastanku Brnabić sa potpredsednikom kompanije Huavei najavljena...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.