Heskens za RTS: Nemačke firme imaju ambiciozne planove u Srbiji

Izvor: RTS, 07.Dec.2018, 09:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Heskens za RTS: Nemačke firme imaju ambiciozne planove u Srbiji

Nemačke kompanije trenuno zapošljavaju 52.000 radnika u Srbiji i zainteresovane su za dalje ulagenje. Šta širenja kompanije "Simens" koja nakon Subotice, otvara fabriku i u Kragujevcu znači za Srbiju, za RTS govori gost Dnevnika – savetnik predsednika Republike, Jerg Heskens.
Jerg Heskens navodi da širenja kompanije "Simens" predstavlja veliki znak ne samo za Srbiju već za celu regiju. Ističe da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bi mnoge zemlje bile srećne da dobiju neki sličan projekt koji je Srbija dobila. Kako kaže, to je – veliki znak i signal da je Srbija stabilna buduća industrijska zemlja.

Može li širenje "Simensa" u Kragujevcu agažovati i neke manje firme u Srbiji?
– Baš to je i suština tog projekta. To nije samo "Simens" nego i kooperanti koji su uključeni u šinska vozila. "Simens" je samo mi kažemo lokomotiva za projekt i dosta srpskih domaćih firmi će biti uključeno u celi proizvodni kapacitet u Kragujevcu.
Da li su nemački investitori zadovoljni uslovima koje Srbija nudi?
– Broj firmi raste, broj zaposlenih raste i najvažnije za mene, nije samo nove investicije i one stare investicije, firme koje su tu, kao na primer "Simens", oni su zadovoljni zbog toga i imaju buduće planove. I skoro sve nemačke firme koje su tu imaju ambiciozne planove za budućnost. Znači oni su mnogo zadovoljni što se tiče kooperacije sa javnim preduzećima, sa politikom. A na drugoj strani obukom, kavalitetnim kadrovima koje mogu da nađu.
Koliko nemačkih kompanija posluje u Srbiji i koliko one zapošljavaju radnika?
– Imamo oko 1000 firmi u Srbiji koje su osnovane sa kapitalom iz Nemačke. Kada sada gledam samo proizvodnju imamo oko 450 nemačkih firmi koje trenutno posluju u Srbiji i imaju zajedno više od 52.000 zaposlenih.
Možemo li očekivati i dolazak novih investitora iz Nemačke?
– Ovaj trenda sa Srbijom je neverovatan, samo prošle nedelje bilo je tu pet različitih nemačkih firmi koje vide budućnost, i ne samo u sektoru industrije već i razvoju u Srbiji. Način na koji ovaj trend raste, ekonomski promet između Srbije i Nemačke, da se i dalje otvaraju nove fabrike, da imamo još više zaposlenih u nemačkim firmama u Srbiji, to definitivno ide bolje i bolje. I neverovatno koliko firmi se danas interesuje da invenstira u Srbiji. Evo nekoliko primera.
Pre četiri, pet godina za njih je bilo nemoguće uopšte da razmišljaju da investiraju u Srbiji. Neka nestabilna, mala zemlja, izvan Evropske unije. A sada ove firme ne samo da žele da dođu u Srbiju nego vide i svoju budućnost u Srbiji. Ne da stave stare mašine, koje više nisu potrebne u Nemačkoj i da ih presele u Srbiju. Ne oni kupuju nove mašine, investiraju u svoju budućnost u razvojne projekte u Srbiji. I sele se firme, kako neki "Kontinental", ili "Boš" ili "Simens". Oni vide budućnost svoje firme i svog razvoja u Srbiji. Taj tred raste dalje i neverovatno šta se dalje dešava.
Kolika je trgovinska razmena Srbije i Nemčke?
– Rast ide u dvocifrenom dobrom pravcu i biće ove godine razmena više od pet milijardi evra između Srbije i Nemačke.
Koje su to oblasti gde je moguće povećati izvoz?
– Industrijske komponente, prehrambena industrija su dve stvari gde imamo najviše efekata,  i plus tu dolaze usluge oko IT sektora. Ali baza nemačke industrije i u Nemčkoj i u Srbiji, je auto-industrija, sve oko automobila.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Nemačke firme imaju ambiciozne planove u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2018

Nemačke kompanije trenutno zapošljavaju 52.000 radnika u Srbiji i zainteresovane su za dalje ulaganje, rekao je savetnik predsednika Republike, Jerg Heskens i istakao da širenje kompanije "Simens" u Kragujevcu predstavlja veliki znak ne samo za Srbiju već za celu regiju...On je za RTS rekao da bi...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.