HUAVEJ DONOSI SRBIJI 5G TEHNOLOGIJU! Na pragu NOVE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE, evo kada stiže internet BRZINE MUNJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2019, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HUAVEJ DONOSI SRBIJI 5G TEHNOLOGIJU! Na pragu NOVE INDUSTRIJSKE REVOLUCIJE, evo kada stiže internet BRZINE MUNJE

Kineska kompanija planira da otvori u Kragujevcu i regionalni centar za skladištenje podataka.

Srbija bi već sledeće godine mogla da počne sa stvaranjem uslova za uvođenje 5G tehnologije, a prema rečima ministra Rasima Ljajića, naš ključni partner na izgradnji telekomunikacione infrastrukture je kineski tehnološki gigant "Huawei". Interesovanje za razvoj 5G mreže u Srbiji potvrdile su i kineske vodeće kompanije. Ipak, komercijalna primena 5G mreže očekuje se tek 2021.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Nakon zvanične informacije da će Huavej učestvovati u izgradnji mreže 5G u Mađarskoj, sve je izvesnije da je i Srbija sve bliže četvrtoj industrijskoj revoluciji.

- Mi već radimo na izgradnji telekomunikacione infrastrukture i tu je naš ključni partner Huawei. Radi se o projektu od 150 miliona evra koji je u toku, i do sredine sledeće godine 750.000 domaćinstava u Srbiji će biti povezano optičkom mrežom, a samim tim dobiti i mogućnost brzog interneta. Na taj način mi stvaramo preduslove da počnemo 2020. sa 5G tehnologijom - rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

On je naveo da Srbija u saradnji sa Kinom želi da se priključi Digitalnom putu svile i istakao da će 5G tehnologija omogućiti ekonomski i privredni napredak, kao i da ta tehnologija predstavlja uslov za četvrtu industrijsku revoluciju. Prema njegovim rečima, petoj generaciji mobilnih mreža teži čitav svet i "ovo je "nasušna" potreba za našu državu".

Ministar očekuje da će u drugoj polovini 2020. godine biti raspisana aukcija za prodaju oslobođenog dela frekvencijskog spektra koji je neophodan za uvođenje 5G tehnologije.

Na komercijalnu primenu, međutim, moraćemo da sačekamo malo duže.

- Ni evropske zemlje, a ni mi u Srbiji, nemamo planove za ovu, pa čak ni za sledeću godinu što se tiče komercijalne primene 5G tehnologije - rekao je nedavno Vladica Tintor, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

On je najavio da je možda 2021. godina trenutak kada bi moglo realno da se razmišlja o komercijalnom pružanju usluga 5G tehnologije.

Kineska kompanija planira da otvori u Kragujevcu i regionalni centar za skladištenje podataka za južnu i jugoistočnu Evropu (data centar), koji će se nalaziti se u zgradi Državnog data centra u Kragujevcu.

Oprema kompanije Huawei vredna 2 miliona dolara, koju je Kina poklonila kragujevačkom Gradskom data centru, stigla je pre nekoliko dana i centar bi trebalo da počne da radi polovinom novembra.

U Evropi Huawei, inače, ima dva regionalna data centra za skladištenje podataka. Jedan je u Nemačkoj, a drugi u Holandiji, dok u ovom delu evropskog kontinenta nemaju takav centar.

Peta generacija mobilnog interneta donosi višestruko uvećane brzine protoka, veću pokrivenost i kapacitete i gotovo potpuno odsustvo kašnjenja u prenosu podataka. Brzine koje nudi su od 10 do 100 puta veće od trenutno dostupnih, a očekuje se da će najveću primenu imati u automatizaciji i kontroli proizvodnih procesa, medicini, komunalnim uslugama, poljoprivrednoj i automobilskoj industriji.

Prvi korak u pravcu uvođenja 5G mreže u Srbiji načinjen je u junu ove godine, kada je u Naučno-tehnološkom parku "Beograd" puštena u rad prva 5G bazna stanica u Srbiji. Inače, plan je da se mreža u komercijalnoj upotrebi na teritoriji naše zemlje pojavi nakon izgradnje čitavog ekosistema i potrebne infrastrukture. Kompanija Huawei, kao lider na tržištu 5G mrežne opreme i terminala, bila je partner na ovom projektu.

POLITIČKI UTICAJ I MOĆ, KLASNA NEJEDNAKOST: Ovo su osobine i sposobnosti koje ima SVAKI američki superbogataš (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.