Eksplozija u Kragujevcu – poginuo potpukovnik VS, 25 povređenih, evakuisani blokirani radnici

Izvor: RTS, 28.Feb.2017, 15:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eksplozija u Kragujevcu – poginuo potpukovnik VS, 25 povređenih, evakuisani blokirani radnici

U Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu izbio je požar i došlo je do eksplozije na liniji za delaboraciju (remont) municije. Poginuo je potpukovnik Vojske Srbije, a povređeno je 25 pripadnika MUP-a i VS. Oni su van životne opasnosti. Za tri osobe se i dalje traga, a u potragu su uključeni dronovi i roboti. Evakuisane 74 osobe koje su se nakon eksplozije sklonili u šumu. Ministar odbrane kaže da postoji opasnost od novih eksplozija u Remontnom zavodu. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
01.00 - Svih 74 zaposlenih u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, koji su se posle današnje nesreće sklonili u poseban objekat, bezbedno su evakuisani, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Nastavlja se potraga za ta trojicom nestalih.
23.20 - Počela evakuacija oko 70 radnika koji su se nakon prve eksplozije sklonili u šumu, rekao je za RTS načelnik Sektora za vanredne situacije u Kragujevcu Zoran Kočović. 
22.30 - Saopštena imena osoba za kojima se traga. To su kapetan Darko Kostić i dvoje civila - Dejan Kovačević i Željko Nikolić, rekao je pukovnik Mihajlo Zogović. Teren nadleću četiri drona, a angažovan je i robot za uništavanje eksploziva.
21.55 - Oko 70 zaposlenih u zavodu, koji su se nakon prve eksplozije sklonili u šumu, potpuno su bezbedni, van terena gde je moguća eksplozija, ali su blokirani, javlja dopisnik RTS-a. Radi se na njihovoj evakuaciji po grupama. 
20.15 - Ministar Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović obišli su povređene u Kliničkom centru u Kragujevcu, u pratnji direktora tog zdravstvenog centra.

19.50 - Najveći broj vojnika i policajaca koji je intervenisao u TRZ nosio je pancire, što je sprečilo veće povrede, saznaje RTS. 
19.20 - Postoji opasnost od novih eksplozija u Tehničko-remontnom zavodu, kaže ministar odbrane Zoran Đorđević, prenosi agencija Beta.
18.55 - Poginuo je potpukovnik Vojske Srbije Miroslav Perišić, koji je imao 26 godina staža u VS, javlja dopisnik RTS-a.
18.45 - Niko od povređenih nije životno ugrožen. Očekuje se da u Kragujevac stigne ekipa sa VMA koja će pomoći kolegama. Biće formirana posebna komisija koja će ispitati kako je došlo do nesreće, javlja dopisnik RTS-a.
18.00 - Jedna osoba je poginula dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno tokom gašenja požara, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Za tri osobe se i dalje traga.
17.45 - Još se ne zna o kojim vrstama povreda je reč, niti u kakvom su stanju povređeni. Očekuje se da u Kragujevac dođu predstavnici Ministarstva odbrane, nakon čega se očekuje zvanična informacija Kliničkog centra.

17.00 - Požar u Tehničko-remontnom zavodu je lokalizovan. Svi povređeni su evakuisani i zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru. Kako RTS saznaje, Hitna pomoć je prevezla ukupno 13 povređenih, a neki su evakuisani vozilima vojnog saniteta. Najveći broj povređenih nije životno ugrožen, saznaje RTS.
16.08 - U eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu povređeno je najmanje 20 osoba, saznaje RTS.
16.00 - Strahuje se da ima žrtava, ali ta vest još nije potvrđena. 
15.40 - Zatresli su se prozori u celom Kragujevcu, javlja dopisnik RTS-a. 
15.25 - Odjeknula još jedna eksplozija u Remontnom zavodu u Kragujevcu.

U eksploziji koja se dogodila tokom gašenja požara u Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu poginula je jedna osoba, a dvadeset i pet pripadnika VS i MUP-a je povređeno, dok se za troje i dalje traga, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Poginuo je potpukovnik Vojske Srbije Miroslav Perišić, koji je 26 godina bio zaposlen u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, a dve godine radio je u TRZ.
Dvadeset i pet povređenih je, kolima Hitne pomoći i vojnog saniteta, prebačeno u Klinički centar u Kragujevcu, gde su zbrinuti.
Direktor KC Kragujevac dr Predrag Sazdanović rekao je na konferenciji za novinare da niko od povređenih nije životno ugrožen.
Reč je, uglavnom, o povredama u vidu opekotina i povreda mekih tkiva, ali se strahuje da postoje i unutrašnje povrede.
Prema njegovim rečima, tri osobe imaju višestruke i specifične povrede zbog kojih su pozvani lekari sa Vojnomedicinske akademije (VMA). Nakon konsultacija, odlučeno je da dve povređene osobe budu prebačene na VMA.
Kako saznaje RTS, najveći broj vojnika i policajaca koji je intervenisao u TRZ nosio je pancire, što je sprečilo veće povrede.
Ministar odbrane Zoran Đorđević rekao je novinarima posle obilaska Zavoda da je požar ugašen, ali da postoji opasnost od novih eksplozija. 

Prema rečima ministra Đorđevića, objekat u kome je došlo do eksplozije urađen je po "najvišim standardima".
Đorđević je naveo da je lično formirao komisiju koja će narednih dana ispitivati uzroke tog incidenta, dodavši da će javnost biti blagovremeno obaveštena o rezultatima istrage.
Mesto nesreće i dalje je nebezbedno, kaže ministar, jer se iz daljine vidi da požar i dalje tinja, pa je zbog toga uvedena mera zabrane prilaska mestu nesreće do dolaska ekipe iz Beograda. 
Prva eksplozija dogodila se u 13.20 u objektu A-28 u kome se obavlja delaboracija (remont) municije, a posle toga požar je zahvatio i taj objekat i objekat A-27.
Četrdeset vatrogasaca, policajaca i radnika Zavoda krenuli su da gase požar, da bi se u 13.45 dogodila druga eksplozija.
Ranije danas, pojedini beogradski mediji (Blic, B92) javili su da ima četvoro povređenih nakon druge eksplozije. 
Delaboracija municije obuhvata radnje rastavljanja na sastavne elemente i odstranjivanje baruta, eksploziva i drugih materija iz elemenata i delova projektila.
Remont municije u Kragujevcu počeo je još 1853. godine, kada je u sastavu tadašnje Topolivnice osnovana Pirotehnika. Taj pogon je kasnije menjao imena i nazive, a delatnost je 1975. premeštena iz kruga Zavoda "Crvena zastava" i sada se nalazi u nenaseljenom području na starom putu Kragujevac–Jagodina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Požar u Remontnom zavodu u Kragujevcu

Izvor: Mondo, 28.Feb.2017

U Tehničko-remontnom zavodu u Kragujevcu izbio je požar i došlo je do eksplozije na liniji za delaboraciju. Nema povređenih, izjavio je ministar odbrane Zoran Đorđević. RTS: Najmanje 20 povređeno!..Foto: Mondo/ Stefan Stojanović..Iako je ministar odbrane Zoran Đorđević novinarima ranije rekao...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.