Dom zdravlja i Asocijacija Trentino za Balkan potpisali ugovor o nastavku saradnje

Izvor: Kragujevac.rs, 20.Jun.2017, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dom zdravlja i Asocijacija Trentino za Balkan potpisali ugovor o nastavku saradnje

Dom zdravlja Kragujevac i Asocijacija Trentino za Balkan potpisali su danas Ugovor o nastavku saradnje na razvoju servisa psihijatrije u zajednici i zajedničkom radu na osnivanju jedinice za palijativnu negu koja će funkcionisati u okviru ove zdravstvene ustanove.

Ovim Ugovoru u naredne dve godine nastavlja se saradnja italijanske Asocijacije i Doma zdravlja Kragujevac, a u sklopu reformskog procesa deinstitucionalizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << psihijatrijskog sistema Srbije, ali i započinje sa aktivnostima na osnivanju jedinice za palijativnu negu na primarnom nivou. Ugovor su potpisali u ime Asocijacije Trentino za Balkan, Mauricio Kamin direktor i u ime Doma zdravlja Kragujevac Slavica Lončar, zamenica direktora.

Uz zahvalnost na gostoprimstvu prilikom posete predstavnika Doma zdravlja gradu Trento u Italiji, stručnoj pomoći i prenetom iskustvu za razvoj psijatrije u zajednici, zamenica direktora Slavica Lončar je istakla je početak saradnje u okviru palijativne nege onkoloških pacijenata koji su u ovom trenutku prepušteni sami sebi i svojim porodicama. Cilj nam je da organizujemo palijativnu jedinicu u okviru Službe kućnog lečenja. Tim koji bi radio preuzeo bi brigu o onkološkim pacijetima zajedno sa psihologom, psihoterapeutom, fizioterapeutom, patronažnom sestrom, volonterima i sveštenikom a u saradnji sa Odeljenjem za onkologiju Kliničkog centra u Kragujevcu. Imjući u vidu da u Trentu, ovaj vid nege jako dobro funkcioniše i da ima mogućnost implementacije u zdravstveni sistem, puno bi nam značio transfer njihovog znanja, organizacija i opremanje jedinice i Službe kućnog lečenja, rekla je Slavica Lončar.

Palijativna nega je jedna veoma delikatna oblast i jako mi je drago što su lokalna samouprava i Dom zdravlja pristupili ovom problemu sa puno pažnje, u čemu se i ogleda kvalitet jedne zajednice, rekao je Mauricio Kamin. Zato sam počastvovan što smo potpisali ugovor iz koga može nastati dobra saradnja i u pogledu razvoja palijativne nege, jer ovo je jedna velika i složena oblast koja podrazumeva učešće i lekara i psihologa ali i sveštenog lica jer je suočavanje sa smrću teško, a otežan kvalitet života u terminalnoj fazi iziskuje pristup pacijentima koji će im omogućiti dostojanstvo, objašnjava Kamin.

Potpisivanju Ugovora prisustvovala je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu koja je izrazila zadovoljstvo na unapređenju saradnje, razumevanju Asocijacije Trentino za Balkan. Kao lokalna samouprava naročito smo zadovoljni što je italijanska Asocijacija otvorila kancelariju u Kragujevcu, i što će nam omogućiti da se povežemo i ostvarimo saradnju i na mnogim drugim poljima. Počeli smo sa razvojem psihijatrije u zajednici, osnovaćemo službu za palijativno zbrinjavanje najtežih bolesnika, a namera nam je da saradnju učvrstimo i u oblasti ekonomije, privrede ali i u drugim oblastima u kojima će obe strane kroz primere dobre prakse pronaći svoje interese. Zbog toga mi je izuzetna čast i zadovoljstvo što ću na predlog asocijacije Trentino za Balkan našu saradnju, razvoj naših decentralizovanih održivih usluga, naše partnertsvo i buduću saradnju predstaviti u Briselu u julu na konferenciji Evropske unije.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.