Dobrovoljni davaoci krvi ne posustaju - u današnjoj akciji u Kragujevcu oko 50 predstavnika udruženja iz regiona

Izvor: RTS, 15.Jun.2020, 19:10

Dobrovoljni davaoci krvi ne posustaju - u današnjoj akciji u Kragujevcu oko 50 predstavnika udruženja iz regiona

Povodom Svetskog dana davalaca krvi, u Kragujevcu je organizovana velika akcija dobovoljnog davalaštva. Prikupljeno je oko 300 jedinica krvi. Zahvaljujući kontinuiranim akcijama davalaštva u prethodnim mesecima, u Zavodu za transfuziju u Kragujevcu nije bilo nestašica krvi.
Pored domaćina, dragocenu tecnost dali su i predstavnici oko 50 udruženja iz regiona.

Miroslavu Iliću nije bilo teško >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dođe iz Bjeljine da bi 40. put dao krv! Kraljevčanin Lazar Milovanović iz Kraljeva došao je sa prijateljima, motiviše ih to što nekome spasavaju život.
U najvećoj akciji koja je do sada organizovana u Kragujevcu, zahvaljujući velikom  odzivu obezbeđene su stabilne rezerve krvi u Zavodu zatansfuziju. Koliko je važno da banka krvi bude uvek popunjena, najbolje znaju dobrovoljni davaoci.
Saša Nikić, udruženje Humanisti velikog srca iz Jagodine, kaže da u pozvali  ljude iz Republike Srpske i Crne Gore. Došlo ih je oko 30.
Saradnja  sa Savezom dobrovoljnih davalaca iz Republike Srpske je dugogodišnja. Njegov prvi čovek, Vlado Simić, smatra da zdravim i mladim ljudima to treba da bude obaveza.
Neizostavno , tu je i  Stavro Rašković, iz Biblioteke kod Milutina. Naše je samo ono što darujemo, poručuje on, ne krijući da se ponosi ovom akcijom.
Zakon o transfuziji doneo je novine, pa će pored Beograda, Niša i Novog Sada, budući centar biti i u Kragujevcu. Osim Zavoda za transfuziju, biće i  satelitski centri u Užicu, Zemunu i Subotici. Doc.dr Predrag Sazdanović, direktor KC Kragujevca, očekuje da se ceo taj sistem zaokruži na jesen.
Zahvaljući kontinuranim akcijama u Kragujevačkom kliničkom centru ima dovoljno krvi, operativni zahvati sprovode se planiranom dinamikom.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.