Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Okt.2017, 01:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu

U Šumaricama kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu, održan je moleban, kome su prisustvovali predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, ambasadori i građani Kragujevca i Šumadije. Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, a među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađe imalo 11 godina.

Velikom školskom času prisustvovao je i državni vrh Srbije koji je na čelu sa predsednikom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić položio vence stradalim Kragujevčanima.

Molebanu u Šumaricama je, kod spomenika streljanim đacima i profesorima, služio vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom.

"Moj otac je žrtva fašističkog terora, ali je i jedan od malobrojnih preživelih. Njegova sećanja su ta da nije očekivao to što se dogodilo. Pre tog tragičnog događaja nalazio se u topovskim šupama i to dve noći, kada je nastupio dan i kada su ih sve izveli on je među prvima bio ranjen", priča Milijana Sinđelić.

Spomenik V-3 postao je simbol stradanja nevinih civila tokom Drugog svetskog rata. Oko tri stotine učenika streljano je zajedno sa svojim profesorima.

"Sećanja na sve te stradale učenike i nastavnike škole čuvaju se trajno u našoj gimnaziji i neguje se ta uspomena na nevino stradale u Drugom svetskom ratu", ističe Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

Komemorativnoj manifestaciji prisustvovali su brojni ambasadori, prijatelji grada i strane delegacije, među kojima se našla i jedna kineska.

"Došli smo da odamo počast žrtvama jer se saosećamo sa srpskim narodom, koji je kao i kineski narod pretrpeo velika stradanja u Drugom svetskom ratu. Smatrali smo da pored poslovne posete moramo da prisustvujemo ovom važnom događaju u srpskoj istoriji", rekao je Vejn Peng, predstavnik Azijsko-pacifičkog koncerna finansijske elite.

Svakog 21. oktobra Veliki školski čas iz Šumarica šalje jedinstvenu poruku mira i glas borbe protiv rata i svakog zločina u kojem stradaju nevine žrtve.

Kragujevac i Srbija svake godine svetu, Danom sećanja na srpske žrtve u Drugom svetskom ratu, šalje poruku da se nikada i nigde ne ponovi takav zločin kada su nemački okupatori u jednom danu streljali više hiljada civila.

Taj događaj predstavlja jedan od najvećih zločina nemačke vojske u Drugom svetskom ratu, i jedan je od najtragičnijih koji se dogodio na tlu Srbije u tom ratu.

Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila, dok savremena istraživanja govore je da je ubijeno 2.792 građanina jer za toliko osoba raspolažu ličnim podacima - ko su, gde su i kada rođeni, čime su se bavili.

Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađe imalo 11 godina.

Nemački okupator streljao je civile u Kragujevcu u znak odmazde, a povod su bili nemački gubici u borbama 1. oktobra na putu Kragujevac-Gornji Milanovac, u kojem su Nemci imali 10 mrtvih i 26 ranjenih vojnika.

Tim streljanjem dosledno je primenjena naredba tadašnjeg generala Franca Bema od 10. oktobra 1941. godine, kojom se propisuje streljanje 100 Srba za jednog ubijenog Nemca i 50 Srba za ranjenog.

Reditelj Marko Misirača rekao je novinarima da mu je čast i obaveza što je ove godine radio tekst za veliki Školski čas, kome prisustvuju predstavnici državnog vrha.

Kako je kazao ove godine je tekst pisao Mirko Denić, nagrađeni književnik, a njegovo delo "Igra brojeva" daje jedan ironičan otklon celoj priči koliko je to moguće.

"To je priča o ljudima koji se pretvaraju u brojeve i samim tim to dobija na jednom apsurdu. Mirko je dozvolio sebi, na šta kao autor ima pravo, da na kragujevačku tragediju nasloni i tragediju Jasenovca. Mi smo sastavili jednu vrlo interesantnu priču u kojoj učestvuje kompletan ansambl iz kragujevačkog pozorišta i gosti iz Beograda", istakao je Misirača.

Glavna ideja Denića, kaže, je zapravo postojanje jednog broja sa velikim "B", kojem se tada klanjalo i likovi se pitaju koji je to broj i kom smo broju prinošeni na žrtvenik.

Pojasnio je da se autor bavio pretvaranjem ljudi u brojeve i monete za potkusurivanje.

Kao reditelju mu je najteže bilo da izbegne "patos", te da drugim sredstvima postigne priču o tragediji, istakao je on.

"Mi već znamo gde se nalazimo, znamo kontekst, ne smemo ni kao glumci ni kao reditelj da jurimo patos, nego da sa nekom vrstom otklona, ironije, čak i crnog humora, to prikažemo, pri čemu će to mnogo biti strašnije u konačnoj završnici", naglasio je Misirača.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Predsednik Vučić danas u Šumaricama

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Okt.2017

Obilazak spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu..Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas u 10:30 molebanu u Šumaricama, u Kragujevcu, kod spomenika streljanim đacima i profesorima u Drugom svetskom ratu...Kako je saopštila predsednikova Služba za saradnju...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.