DS: Smena Miodraga Stojkovića direktno mešanje politike u nauku

Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Feb.2019, 15:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DS: Smena Miodraga Stojkovića direktno mešanje politike u nauku

Demokratska stranka (DS) osudila je danas odluku dekana Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu da smeni šefa katedre za matične ćelije Miodraga Stojkovića, navodeći da je takva odluka "najdirektnije mešanje politike u nauku".

Kako se navodi u saopštenju, "subjektivni razlozi" i "politički interesi" ne smeju biti opredeljujući u odlukama o smenjivanju i postavljanju u obrazovnim i naučnim institucijama.

Miodrag Stojković je jedan od najboljih naučnika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << u oblasti matičnih ćelija na svetu i ne sme se sa "njegovim imenom, naučnim integritetom i profesionalnim dignitetom" igrati po diktatu neobrazovanih.

SNS ima "monopol svih sredstava nasilja", zato je važno da nauka ostane oblast koju "siromaštvo duha ne dodiruje", navodi se u saopštenju.

Genetičar Miodrag Stojković smenjen je u petak sa mesta šefa katedre za matične ćelije na doktorskim studijama Fakulteta medicinskih nauka (FMN) u Kragujevcu, a na to mesto je odlukom dekana imenovana profesorka tog fakulteta Biljana Ljujić.

Kako je preneo portal "Glas Šumadije", članovi katedre za matične ćelije,od dekana FMN zatražili su u otvorenom pismu da "preispita svoju odluku o smeni" koju je doneo "bez prethodnog razgovora sa profesorom Stojkovićem".
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.