DA LI ĆE SE ĐORĐU VRATITI DECA? Priča koja je potresla Srbiju možda ne dobije srećan kraj

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 20:23

DA LI ĆE SE ĐORĐU VRATITI DECA? Priča koja je potresla Srbiju možda ne dobije srećan kraj

Priča koja je potresla zemlju.

Sve je potresla priča Đorđa Joksimovića iz Kragujevca, koji još od 2015. godine čeka da mu Socijalni rad vrati tri maloletne ćerke koje se trenutno nalaze u hraniteljskoj porodici.

Ova porodična tragedija bila je inspiracija za proslavljeni domaći film "Otac", koji je nedavno nakon ponovnog prikazivanja privukao pažnju javnosti.

Đorđe Joksimović nedavno je rekao da sada ima stalan posao i primanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da je ispunio sve uslove koje su instutucije od njega tražile, ali da i dalje nema odgovora zbog čega ne može da vrati svoju decu.

Kako se nezvanično saznaje u instituciji Zaštitnik građana, ovaj postupak ima mnogo neregularnosti od samog početka zbog čega je potrebno da temljeno bude ispitan. S druge strane, iz Centra za socijalni rad u Kragujevcu kažu da uprkos izjavama u medijima, Đorđe Joksimović nije ispunio uslove koji su potrebni da bi mu se deca vratila, kao i da nije reč o finansijskim i materijalnim uslovima.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj incijativi, a posle saznanja iz medija da Đorđe Joksimović već godinama pokušava da pod starateljstvo vrati svoje troje dece koja su smeštena u hraniteljsku porodicu, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada kragujevačkog Centra za socijalni rad "Solidarnost" i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

- Ovaj postupak 2015. godine nije odrađen kako je to trebalo da bude, ni sa jedne strane. Zakazali su i Zastupnik građana u to vreme i centri za socijalni rad. Postoji niz propusta, ali ćemo sačekati da postupak zvanično bude pokrenut i da se utvrdi da li su postojale greške, da li je sve urađeno po zakonu i da li ima upliva lokalnih animoziteta u celu priču - kažu iz institucije Zaštitnik građana.

Ono što Centar za socijalni rad sputava da objavi sve podatke o ovom slučaju, jeste zaštita podataka o ličnosti.

- Stambeni i materijalni uslovi nisu povod za oduzimanje deteta ni u jednom slučaju, pa ni u ovom. To je jedan od faktora za sagledavanje situacije, ali nije bio ključni faktor. Jednostavno, Đorđe Joksimović nije ispunio drugu vrstu uslova koji su zakonski propisani. Iako se u medijima tvrdilo suprotno, nikakvo novo rešenje nije doneto - kažu iz Centra za socijalni rad u Kragujevcu.

Ipak, povodom informacija u medijima da je ovaj građanin odavno ispunio sve uslove koje je organ starateljstva od njega zahtevao, ali da ne može da uspostavi kontakt sa nadležnima u CSR "Solidarnost" u Kragujevcu, Zaštitnik građana smatra da postoji mogućnost ugrožavanja ili povrede prava i najboljih interesa dece. Zbog toga je od ovih nadležnih organa tražio da mu u roku od 15 dana dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju.

Da podsetimo, nakon prikazivanja filma "Otac" u medijima se pojavila priča o Đorđu Joksimoviću iz Kragujevca koji od 2015. godine čeka da mu Socijalni rad iz ovog grada vrati tri maloletne ćerke. Joksimovićeva sudbina je upravo i bila inspiracija za ovaj film gde je njegov lik tumačio glumac Goran Bogdan.

Navodno, deca su mu oduzeta kad je njegova supruga pokušala da se zapali dok je on bio na poslu, ali Đorđe kaže da ne postoji razlog da deca ne budu kod njega i kaže da je reč o nečijem hiru. Trenutno, dozvoljeno je da viđa decu povremeno, na nekoliko sati.

- Ne mogu da vam opišem kad se sastanemo, kad smo zajedno... To mora da se vidi. Srce mi skamenjeno, neću pred njima da pokažem, ali one sve znaju i same. Vide, čuju, razumeju. Hoću da prsnem, ali neću pred njima da pokažem. Sva tri deteta sve ovo teško podnose, ali najmlađa... Svaki put pune oči suza. Strašno je kad svoju decu morate da odvedete strancima i predate kao da su njihova - ispričao je Đorđe nedavno.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.