AKTUELNO: Zaraženo još 309 ljudi, umrlo 11, usvojene nove mere, vanredna situacija u Beogradu, Čačku, Šapcu i Arilju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jul.2020, 09:00

AKTUELNO: Zaraženo još 309 ljudi, umrlo 11, usvojene nove mere, vanredna situacija u Beogradu, Čačku, Šapcu i Arilju

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 309 slučaja koronavirusa od 8.102 testiranih uzoraka. U poslednja 24 sata umrlo je 11 osoba od koronavirusa, a na respiratorima je trenutno 85 pacijenta. Vlada Srbija danas usvojila nove mere – zatvaranje noćnih klubova i kafića u Beogradu od 23.00 do 6.00, kazne za nenošenje maske u prevozu i maksimalan broj od 100 ljudi u zatvorenom prostoru. 

21:44 -U Arilju proglašena vanredna situacija

Zbog širenja zaraze >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kovida 19 i vlasti Arilja proglasile su vanrednu situaciju na teritoriji te opštine, javlja RTS.

17:39 - I u Čačku proglašena vanredna situacija zbog korone

Zbog povećanja broja obolelih od virusa korona, i u Čačku je danas proglašena vanredna situacija.

Donete su i odluke o zabrani javnog okupljanja, organizovanju svih slavlja, rada bazena i kupališta, dok je rad ugostiteljskih objekata skraćen od sedam do 20 časova, a nošenje maski i rukavica je obavezno.

U teretanama na otvorenom i parkovima, u grupi može maksimalno da bude do pet lica u razmaku od dva metra.

U poslednjih 24 sata potvrđeno je još osam slučajeva inficiranja korona virusom u Moravičkom okrugu, i to šest lica iz Čačka, jedno iz Gornjeg Milanovca i jedno iz Lučana.

17:32 - Počelo dostavljanje pomoći za Novi Pazar, Tutin i Sjenicu

Opštoj bolnici u Novom Pazaru danas je uručena humanitarna pomoć prikupljena kroz akciju koju su pokrenuli Fond B92 i Srpski filantropski forum, uz odziv velikog broja građana iz Srbije i inostranstva, i učešće drugih nevladinih organizacija, saopštio je Fond B92 i najavio pomoć i Tutinu i Sjenici.

Opštoj bolnici u Novom Pazaru uručeno je, između ostalog, 5.900 pari hirurških rukavica, 2.200 hirurških i 150 maski N92, 400 jednokratnih zaštitnih i 40 višekratnih hirurških mantila, 20 zaštitnih odela, 140 vizira, 70 zaštitnih naočara, po 800 komada kaljača i zaštitnih kapa, po 400 litara alkohola i dezinfekcionih sredstava, 300 maski za kiseonik i tri invalidskih kolica.

Među prioritetnom opremom koja i dalje nedostaje ovoj bolnici su UV lampe za sterilizaciju, stetoskopi, jastuci i posteljina, gasni analizatori sa potrošnim materijalom, antidekubitni dušeci, kreveti za transport pacijenata, ugradne boce za kiseonik.

17:29 - U Subotici četiri nova slučaja zaraze virusom korona

U Subotici su registrovana četiri nova slučaja zaraze virusom korona, čime je od početka epidemije ukupan broj pozitivnih na Kovid-19 u tom gradu 86, objavljeno je na sajtu grada.

Kako se navodi, u prethodnih 24 sata u respiratornoj bolničkoj ambulanti pregledano je 14 pacijenata, a pet pacijenata je hospitalizovano, odnosno zadržano na bolničkom lečenju sa sumnjom na kovid.

Oni se nalaze u izolaciji, na infektivnom odeljenju i čekaju rezultate PCR testiranja.

17:22 - Teško moglo da se predvidi da će pandemija ponovo da "eksplodira"

Članovi Kriznog štaba složni su u oceni da bi, uz primenu rigoroznijih preventivnih mera, od naredne nedelje broj zaraženih u našoj zemlji trebalo da se smanjuje.

Teško je moglo da se predvidi da će pandemija Kovida-19 ponovo da "eksplodira", jer se smatralo da će virus zbog visokih temperatura oslabiti - izjavio je epidemiolog, Predrag Kon i naveo da je Srbija u nedelji maksimuma, kada je reč o porastu broja novozaraženih.

"Posle ove nedelje, sa primenom ovih mera, možemo postupno da osetimo smanjenje registrovanih slučajeva", kaže Predrag Kon, epidemiolog.

Prvi rezultati oštrijih preventivnih mera, biće vidljivi za nekoliko dana, smatra imunolog, Srđa Janković. Upozorio je na to da je epidemijska kriva u našoj zemlji ponovo u uzlaznoj putanji i da nam je zdravstveni sistem u opasnosti.

17:06 - Vanredna situacija i u Šapcu, ograničen rad restorana i kafića

U Šapcu je proglašena vanredna situacija zbog širenja epidemije izazvane virusom korona, izjavio je danas gradonačelnik tog grada Nebojša Zelenović.

Kako je naveo na konferenciji za medije, Štabu za vanredne situacije predložiće da se ograniči rad ugostiteljskih objekata i noćnih klubova i to tako što će raditi od 6.00 do 23.00, kao i obavezno nošenje maski u javnom prevozu i svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, uz poštovanje fizičke distance od metar i po.

16:12 - Vučević: Nema potrebe za vanrednom situacijom u Novom Sadu, ali ne znači da neće biti u narednim danima

Epidemiološka situacija u Novom Sadu je nestabilna, ali je pod kontrolom u smislu praćenja i adekvatnog pružanja zdravstvene pomoći i nege svima kojima je potrebna, kaže za emisiju "Grad i mi", gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. Naglašava da u ovom trenutku nema potrebe za proglašavanjem vanredne situacije u Novom Sadu što, kako dodaje, ne znači da tako neće biti u narednih 7 do 10 dana.

"Sve od nas zavisi, od toga koliko smo disciplinovani. Ako bude potrebe, sprovodićemo i sankcije za nepoštovanje mera nošenja maski. Otvorili smo dodatnu kovid ambulantu u Veterniku, Novo naselje će kompletno biti pretvoreno u dve kovid ambulante, a deo redovnih pregleda će premestiti u privremeni objekat Doma zdravlja na Limanu 4".

Na pitanje da li će biti održani "Egzit", "Sterijino pozorje" i druge manifestacije koje su planirane tokom leta, gradonačelnik odgovara:

"Sve odluke će se donositi u skladu sa epidemiološkom situacijom. Pre svega će se voditi računa o zdravlju građana. Ako budemo mogli sve da organizujemo na bezbedan način da sačuvamo ekonomiju mi ćemo to organizovati. Ako ne, nećemo", kategoričan je Vučević.

15:45 - U Skupštini AP Vojvodine dvoje zaposlenih pozitivno na kovid-19

U odnosu na dvoje zaposlenih u Skupštini AP Vojvodine koji su pozitivno testirani na koronavirus, kao i njihove kontakte, preduzete su sve obavezne epidemiološke, zdravstvene i zakonske mere za postupanje u takvim situacijama, saopšteno je iz kabineta predsednika Skupštine AP Vojvodine, Ištvana Pastora.

Iz razloga prevencije, u Skupštini AP Vojvodine sprovedene su i mere dodatne zaštite u odnosu na sve ostale zaposlene, kako bi se obezbedio neophodni proces rada, a mogućnost širenja zaraze svela na minimum.

15:41 - Respiratorni centar u Zrenjaninu radi 24 časa

Respiratorni centar Doma zdravlja "Dr Boško Vrebalov" od danas će raditi 24 časa, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove. Respiratorni centar nalazi se u Baranjskoj ulici broj 18, u prostorijama ambulante Zeleno polje.

Tokom ove nedelje iz Doma zdravlja saopšteno je da građani koji se leče u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a koji imaju simptome Kovid 19 infekcije, treba da se jave svom izabranom lekaru putem telefona koji će ih najaviti i zakazati pregled u Respiratornom centru, kako bi se obavili neophodni pregledi i dijagnostika.

15:16 - Zlatiborski okrug: Dvostruko više novoobolelih nego juče

U Zlatiborskom okrugu u poslednja 24 sata potvrđeno je još 17 pozitivnih slučajeva na Kovid-19 i do danas su se oporavile još 23 osobe, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Užice je zabeležilo 11 novoobolelih, Arilje i Bajina Bašta po dvoje, Požega i Čajetina po jednog, a u toku jučerašnjeg dana taj okrug je zabeležio osam novih slučajeva zaraze.

15:15 - U Kikindi potvrđeni novi slučajevi obolelih od kovida-19

Nakon više od dva meseca, u Kikindi su potvrđeni novi slučajevi obolelih od covida 19.

Lokalni Štab za vanredne situacije svakodnevno prati stanje na terenu i ovog trenutka, kako je saopšteno, situacija nije alarmantna i nema potrebe za uvođenjem dodatnih mera.

Ipak, to ne znači da ne treba da budemo oprezni, pa je građanima upućen apel da primenjuju sve mere zaštite, kako bi bili izbegnuti veći problemi.

15:12 - U Srbiji 309 novozaraženih, preminulo 11

U Srbiji je u poslednja 24 sata potvrđeno još 309 slučaja korona virusa od 8.102 testiranih uzoraka.

U poslednja 24 sata umrlo je 11 osoba od koronavirusa, a na respiratorima je trenutno 85 pacijenta.

Prema podacima koji su objavljeni na sajtu kovid 19 ukupno je do sada testirano 426.981 ljudi, a virusom korona od početka epidemije inficirano je 15.504 osoba, a trenutno je aktivnih slučajeva 2.142.

Od kovid 19 u Srbiji je do sada umrlo 298 osoba.

15:07 - Ograničen rad ugostiteljskih objekata u Pančevu

Gradski štab za vanredne situacije grada Pančeva doneo je odluku da se od danas ograniči rad ugostiteljskih objekata.

Rad, restorana, kafića, noćnih barova, diskoteka ograničava se u vremenu od 23 časova do šest časova narednog dana, uz obavezno poštovanje zaštitnih mera i socijalne distance.

14:06 - Mačvanski okrug: Novozaražena 21 osoba, 14 u Šapcu

U Mačvanskom okrugu viruskorona potvrđen je kod još 21 osobe, od čega 14 u Šapcu, pet u Loznici, i po jedna u Koceljevi i Bogatiću.

Ukupan broj zaraženih virusom korona u Šapcu je 210, a u kovid ambulantu u tom gradu juče se javio rekordan broj pacijenata, oko 170.

Urađeno je 70 testova, za koje se čekaju rezultati, prenosi RTS.

U Šapcu je u samoizolaciji više od 600 osoba, a u šabačkoj bolnici smešteno je šest kovid pozitivnih pacijenata, dok je devet osoba upućeno na lečenje u Beograd.

14:00 - Za 24 sata preminule tri osobe u KC Niš i jedna u Vranju

Od juče u 12.00 sati do današnjeg preseka u isto vreme, odnosno za 24 sata, od posledica virusa korona, preminule su tri osobe u Kliničkom centru Niš i jedna osoba u Vranju, rečeno je na konferenciji za medije održanoj u Nišu.

U KC Niš trenutno je na lečenju 154 pacijenta sa simptomima virusa korona koji je potvrđen kod 75 pacijenata.

Pet pacijenata je na respiratoru. Takođe, kako je rečeno, hospitalizovano je i desetoro dece, od kojih je jedno pozitivno i svi su u dobrom stanju.

13:40 - Podunavski okrug: Najviše novoobolelih u Smederevskoj Palanci

U poslednja 24 sata u Velikoj Plani potvrđeno je dvoje novoobolelih od kovida-19, u Smederevu troje, u Smederevskoj Palanci šestoro, u Požarevcu i Petrovcu na Mlavi po još četvoro i u Žagubici dvoje, najnoviji su podaci požarevačkog Zavoda za javno zdravlje.

Direktorka Zavoda Ana Jovanović kaže da je od početka epidemije do danas u Velikoj Plani broj obolelih dostigao 59, u Smederevu 244, Smederevskoj Palanci 125, Požarevcu 157, Petrovcu 10.

Jovanović je navela da je većina pacijenata hospitalizovana i da imaju respiratorne tegobe.

13:37 - Nove mere i u Novom Sadu: Maske obavezne i u parku, zabranjeno okupljanje više od pet osoba, ograničenja za Štrand i bazene

I Grad Novi Sad uveo je danas nove mere za sprečavanje širenja korona virusa, a gradonačelnik Miloš Vučević kaže da smatra da taj grad još nije na vrhuncu epidemije i da će se on desiti u narednom periodu.

"Pretpostavljam da će naredni dani veoma izazovni za Novi Sad, mislim da sada nismo u piku, da će se on desiti u narednom periodu", rekao je Vučićević, odgovarajući na pitanje novinara da li je Novi Sad sada u piku epidemije korona virusa.

"Juče je bilo 39 zaraženih, a ukupno u Novom Sadu ima 301 zaraženih, aktivnih", rekao je Vučević.

Obavezne su maske i fizička distanca u svim zatvorenim prostorima, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru, ako nije moguće obezbediti distancu, neke su od novih mera koje je Vučević danas saopštio.

13:22 - Vranje: Od 98 uzoraka pozitivnih 18

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje u Vranju, od 98 testiranih uzoraka za ceo Pčinjski okrug virus korona potvrđen je kod 18 osoba i to svi iz Vranja.

Kako navode u ZZJZ, obrađeno je 98 uzetih uzoraka od 1. jula, a čekaju se rezultati za još 53 uzorka koji su poslati u četvrtak i za 87 poslatih jutros.

U Vranju je u kovid bolnice smešteno 95 pacijenata od kojih je kod 54 potvrđeno prisustvo virusa, a 81 pacijent ima upalu pluća.

13:20 - U Kliničkom centru Vojvodine 100 pacijenata

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 100 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od kovida-19, što je devet više nego u četvrtak.

Pet pacijenata nalazi se na respiratoru, što je jedan manje u odnosu na prethodni dan.

U Novom Sadu se u izolaciji nalazi 315 osoba, čime je broj ljudi u izolaciji dupliran za četiri dana, jer je u ponedeljak bila 141 osoba u izolaciji, naveo je portal.

12:55 - U KC Niš 75 osoba sa kovid 19

Predstavnik Kliničkog centra Niš Goran Stanojević izjavio je danas da se u KC Niš nalaze 154 pacijenata, od kojih je za 75 potvrđeno da su kovid pozitivni, a petoro pacijenata je na respiratorima, dok su juče u toj bolnici umrle tri osobe, a u Vranju jedna.

On je na konferenciji za novinare rekao da se u KC Niš leči i 10 dece, a da je kod jednog potvrđen korona virus i da je dete dobro.

Stanojević je rekao da je trenutno zaraženo 12 lekara i osam medicinskih sestara i tehničara.

12:24 - Novi Pazar: Za 24 sata preminulo pet osoba

Do preseka u 10.00 časova, u poslednja 24 sata u Opštoj bolnici u Novom Pazaru preminulo je još pet osoba od posledica izazvanih virusom korona, a trenutno je na respiratoru jedan pacijent, saopštio je danas koordinator te zdravstvene ustanove Mirsad Đerlek.

U bolnici u Novom Pazaru je hospitalizovano 205 pacijenata pozitivnih na virus korona, a u toj zdravstvenoj ustanovi leče se i pacijenti iz Sjenice, pa je tako, prema rečima Đerleka, ta bolnica postala regionalna.

"Zdravstveni radnici su nam preumorni, ali imamo i brojnu rodbinu pacijenata koja je stalno prisutna. Molim sve za strpljenje i spuštanje tenzija", kazao je Đerlek i najavio da će u bolnicu u Pazar danas stići još 10 respiratora.

12:09 - Trenutno 24 aktivna slučaja u staropazovačkoj opštini

Trenutno su na teritoriji opštine Stara Pazova 24 aktivna slučaja COVID 19. Svi imaju blažu kliničku sliku, niko nije na respiratoru, čak niko nije ni u bolnici, saznaje dopisnik RTV-a.

Lekari pretpostavljaju da je broj nešto veći, s obziromna to da se određen broj građana nije javljao u Dom zdravlja zbog blage kliničke slike ili iz nekih drugih razloga.

Svi slučajevi su iz drugog, najnovijeg naleta korene u ovom delu Srema. Inače, od aprila do danas testirano je 926 osoba i više od dve trećine obolelih su muškarci.

11:51 - Vlada Srbije usvojila nove mere

Na predlog Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Vlada Srbije na današnjoj sednica donela je nove mere u cilju sprečavanja širenja virusa korona i zaštite zdravlja građana. Nove mere odnose se na Grad Beograd, imajući u vidu specifičnosti epidemiološke situacije.

Ograničava se rad svih ugostiteljskih objekata i noćnih klubova, bez izuzetka, u vremenu od 23.00 časova do 06.00 časova narednog dana.

U svim zatvorenim prostorima, bez izuzetka, obavezno je nošenje zaštitnih maski, uz poštovanje fizičke distance od 1,5 metara. Takođe, obavezno je nošenje zaštitnih maski u javnom gradskom i prigradskom prevozu i u međugradskom prevozu.

Za nepoštovanje mere obaveznog nošenja zaštitne maske u javnom prevozu ili u zatvorenom prostoru, propisana je kazna u iznosu od 5.000 dinara, za svako fizičko lice koje bude kršilo ovu meru.

Vlada je takođe donela odluku da se zabranjuju okupljanja na javnim mestima u zatvorenom prostoru za više od 100 ljudi, a na otvorenom prostoru za više od 500 ljudi. Prilikom bilo kakvih okupljanja na zatvorenom ili otvorenom prostoru neophodno je poštovati fizičku distancu od 1,5 metara.

11:35 - Jablanički okrug: 12 novozaraženih, hospitalizovano 69 osoba

U Jablaničkom okrugu, od 111 testiranih uzoraka na virus korona, 12 je pozitivno, prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu, dok je u Opštoj bolnici u Leskovcu hospitalizovano 69 pacijenata, što je za osam više u odnosu na jučerašnji dan.

Najveći broj novozaraženih je registrovan u Leskovcu - 11, dok je jedan pozitivni na korona virus zabeležen u Vlasotincu.

Iz Zavoda za javno zdravlje je navedeno da je među novoobolelima najviše zaposlenih osoba, njih sedam, dok su zaražena i dva nezaposlena i troje studenata.

U Opštoj bolnici, u poslednja 24 sata, imali su sedam prijema i četiri otpusta.

11:24 - Studenti postigli dogovor sa Šarčevićem

Studentski parlament Beogradskog univerziteta saopštio je danas da je sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem dogovoreno da studenti neće biti iseljeni iz domova kao i da će oni koji su pozitivni dobiti priliku da dodatno polažu ispite.

Navodeći da čekaju usvajanje svih dogovora, parlament je dodao i da čeka odgovor na produžetak roka boravka u domovima i da su nadležnim zbog tog zahteva dostavili spisak završetka julskog ispitnog roka za sve fakultete Univerziteta u Beogradu.

Predstavnici studentskog parlamenta naveli su da će na sledećoj sednici Senata BU predložiti usvajanje obaveznog dodatnog roka za sve fakultete, jer znaju da ga neki do sada još nisu usvojili.

"Smatramo da je donošenje te odluke hitno i da ne sme biti u formi preporuke, niti da se kao i do sada odlaže kao tačka dnevnog reda", navodi Studentski parlament.

10:48 - Janković: Zdravstveni sistem u opasnosti, mere ključne

Opet se nalazimo u situaciji kad imamo uzlaznu epidemijsku krivu, porast broja novoobolelih i zdravstveni sistem je ponovo u opasnosti, kaže imunolog Srđa Janković i dodaje da će se kroz nekoliko dana videti prvi rezultati pojačanih preventivnih mera.

On je za TV Prva istakao da očekuje da će kroz nekoliko nedelja biti povoljna epidemiološka situacija, ali i podsetio da to zavisi u najvećoj meri od discipline građana.

"Nadamo se da ćemo za nekoliko dana videti prve rezultate mera, da ne dođe do još većeg ubrzavanja prenosa zaraze. I nadam se da ćemo za nekoliko nedelja imati povoljnu epidemiološku situaciju, ali mere moraju da budu dosledno sprovedene i efikasne", ukazao je imunolog.

Podvukao je da se usporavanjem širenja infekcije smanjuje preopterećenje sistema, ali i da je i sada suština u održavanju fizičke distance, zaštite, pre svega maskom, tamo gde su neizbežni kontakti, kao i redovna dezinfekcija ruku i izbegavanje okupljanja i bliskih kontakata.

10:44 - U KBC Zvezdara 301 pacijent

Direktor Kliničko-bolničkog centra Zvezdara Petar Svorcan izjavio je danas da je ta bolnica od četvrtka kompletna kovid bolnica i da je trenutno hospitalizovan 301 pacijent.

"Od juče popodne do jutros imali smo 124 pacijenta koje smo primili, od toga 24 pacijenta su na intezivnoj i poluintezivnoj nezi, a pet najtežih pacijenata su stavljeni na respirator", rekao je Svorcan za RTS.

Dominiraju pacijenti srednje životne dobi između 35 i 50 godina, navodi Svorcan i dodaje da ima dosta slučajeva teških pneumonija.

10:42 - Kraljevo: Novih 11 pozitivnih na virus korona

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, u tom gradu registrovano je još 11 novozaraženih.

Kako se navodi u saopštenju grada Kraljeva, na dan 1. jul, na teritoriji grada Kraljeva, od 18 uzoraka poslatih na testiranje 11 je pozitivno na virus korona, četiri su negativna, dok se tri još obrađuju.

Sa novim registrovanim slučajevima, u tom gradu od početka epidemije, evidentirano je 126 osoba pozitivnih na virus korona.

10:36 - U Šumadijskom okrugu 43 novozaraženih

U Šumadijskom okrugu je od 177 testiranih uzoraka potvrđen virus korona kod 43 osobe, od toga u Kragujevcu kod 33, Aranđelovcu tri, Kniću četiri, Rači dve i Topoli jedna, saopštio je Dragan Vasiljević, direktor Instituta za javno zdravlje Kragujevac.

Ukupno je do sada od početka epidemije u tom okrugu registrovano 511 zaraženih virusom korona, od čega u Kragujevcu 404 i to do 16. maja 68, a za poslednjih mesec i po dana 336.

U Aranđelovcu je registrovano ukupno 36, Topoli 13, Rači 21, Kniću, gde je prvi slučaj zabeležen 18. juna, 23, Batočini 11 i Lapovu tri, gde je takođe prvi registrovani pacijent registrovan 18. juna.

10:10 - U Novom Pazaru smanjenje novootkrivenih slučajeva

Kon je izjavio da se u Novom Pazaru, gde je trenutno najteža situacija, beleži smanjenje novootkrivenih slučajeva pozitivnih na koronu i dodao da je to prvi pozitivan znak.

"Imali smo u Beogradu probleme sa studentskom populacijom, ali centralno mesto zaraze nisu studentski domovi i to treba jasno reći, pošto je tu svega oko 10 odsto od ukupnog broja zaraženih studenata, kojih je blizu 300", rekao je Kon.

Svi ostali su se zaražavali na različitim proslavama, dodao je Kon.

Ističe da je Beograd prvi put bio u junu i sada početkom jula dupke pun, što ranije nikad nije bio slučaj zbog sezone godišnjih odmora.

"To je udvostručilo prisustvo ljudi na takvim događajima, što daje svoj danak", napomenuo je Kon.

9:48 - U Beogradu proglašena vanredna situacija

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je na predlog gradskog Štaba za vanredne situacije doneo Odluku o proglašenju vanredne situacije u Beogradu, radi sprovođenja preventivnih mera zaštite bezbednosti i zaštite života stanovništva.

Ova odluka danas stupa na snagu, saopštila je Gradska uprava.

9:45 - Koronavirus potvrđen kod devet radnika "Zastava oružja"

Koronavirusom inficirano je devetoro radnika kompanije "Zastava oružje", među kojima je i jedan radnik u proizvodnom pogonu u Novom Pazaru, potvrđeno je RTS-u u toj kompaniji.

Niko od radnika nije se zarazio u fabrici, već je reč o unetim slučajevima. Svi koji su bili u kontaktu sa njima, pregledani su i čekaju rezultate testova, kaže za RTS predstavnik kompanije Zoran Šušić.

Fabrika koja zapošljava oko 2.500 ljudi, preduzima sve epidemiološke mere, na zaštiti zdravlja ljudi.

9:15 - Kon: Srbija u nedelji maksimuma zaraze, od sledeće nedelje smanjenje

Član državnog Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa Predrag Kon izjavio je danas da smo sada u "nedelji maksimuma" zaraze, i da je intenzitet prenošenja virusa najveći od početka pandemije, a da će posle doći do smanjenja registrovanih slučajeva.

Moramo sve vreme da se ponašamo kao da smo u najintenzivnijem periodu prenosa virusa, upozorio je Kon u uključenju u jutarnji program Radio-televizije Srbije.

On je istakao da će nove mere, koje će Vlada Srbije usvojiti danas i biće oročene na 14 dana, propisati obavezu nošenja maski u zatvorenom prostoru, a prekršioci će biti kažnjavani.

Ako se ove mere preduzmu, gotovo je teoretska mogućnost da dođe do daljeg povećanja epidemije, konstatovao je Kon.

8:42 - Šarčević: Samo 20 odsto studenata koji su zaraženi su iz domova, predsedniku plasirani loši podaci

Studenti ostaju u studentskim domovima u Beogradu , kaže ministar prosvete Mladen Šarčević. On je za TV Prva rekao da je plasirana "loša informacija" od strane Studentske poliklinike o broju zaraženih studenata, te se stekao utisak da su svi oboleli iz studentskih domova.

"Samo 20 odsto studenata koji su zaraženi su iz domova, ostali nisu. Još u ponedeljak sam predočio tu informaciju Kriznom štabu", rekao je Šarčević.

Ističe da je u studentskim domovima u Beogradu zaraženo 49 studenata, da oni uglavnom imaju blagu kliničku sliku, da u domovima u Novom Sadu, Kragujevcu nema zaraženih, da je u Nišu dvoje zaraženih.

"Predsedniku su plasirani podaci Studentske poliklinikeo broju zaraženih studenata, ali nisu svi oni iz domova. Samo je 20 odsto iz domova", ponovio je ministar i dodao da su akademci disciplinovani, nose maske i da niko nije zaražen na ispitima.

8:41 - U Beogradu će danas biti proglašena vanredna situacija

Na teritoriji Beograda danas će biti proglašena vanredna situacija, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

On kaže da moraju biti ispunjeni određeni formalni uslovi kako bi se sprovele mere republičkog Kriznog štaba, a prvi je da se organizuje sednica gradskog Štaba za vanredne situacije i proglasi vanredna situacija na teritoriji grada Beograda.

Vesić je za TV Prva precizirao da će, prema proceduri, Vlada Srbije potom doneti odluku da propiše određene mere na teritoriji grada Beograda, a na osnovu odluke gradskog štaba o proglašenju vanredne situacije.

Kada je reč o merama, prva je zabranjen ulazak u zatvorene prostorije bez maske gde će morati da se poštuje udaljenost 1,5 metara, dok će svi koji koriste javni prevoz morati da nose maske za šta će biti predviđene određene sankcije.

Pored toga biće zabranjeno okupljanje više od sto ljudi u zatvorenom prostoru i više od 500 na otvorenom. Rad ugostitelja biće ograničen i oni neće raditi između 23 časa i šest ujutro.

8:37 - U Kragujevcu 33 novozaražena

U Kragujevcu su u protekla 24 sata, od 177 uzorkovanih pacijenata registrovana 33 novozaražena. U Kliničko-bolničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 60 pacijenata od kojih su četiri na respiratoru.Od početka epidemije uzorkovana su 9.832. pacijenta a ukupno su zaražena 404.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu je do 16. maja registrovano je 68 osoba pozitivnih na korona virus, a od tada do danas njihov broj se povećao na 358.

8:23 - Stiže pomoć u Tutin, Pazar i Sjenicu

Zdravstvene ustanove u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici danas će dobiti medicinsku i zaštitnu opremu vrednu 1,5 miliona dinara kupljenu na osnovu potreba tih institucija, a zahvaljujući akciji nevladinih organizacija i više od 300 građana.

Oprema je nabavljena prema listi prioriteta dobijenim iz tih bolnica a tu spadaju i invalidska kolica i tenziometri, 7.900 pari hirurških rukavica, 3.000 hirurških maski i 250 maski N92, 500 jednokratnih zaštitnih mantila i 50 višekratnih hirurških mantila.

Takođe nabavljeno je i 30 zaštitnih odela, 200 vizira, 100 zaštitnih naočara, po 1.000 komada kaljača i zaštitnih kapa, 500 litara alkohola, 300 litara dezinfekcionih sredstava, 1.000 kompleta za infuziju, 400 maski za kiseonik, 50 digitalnih toplomera i 15 beskontaktnih toplomera.

U Novi Pazar, Tutin i Sjenicu danas stiže i 3.000 vitamina C i 50 komada Longacefa, 600 nosnih kanila, 120 kompresa, 200 lopata, 150 guski, 25 pulsnih oksimetara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

OBJAVLJENI NAJNOVIJI PODACI: Još 309 slučajeva korona virusa, preminulo 11 osoba

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Jul.2020

Najnovije informacije..U Srbiji je u poslednja 24 sata evidentirano još 309 slučajeva zaraženih korona virusom, a testirane su 8.102 osobe. Još 11 osoba je preminulo...Trenutno u Srbiji ima 2.142 aktivna slučaja...Podsetimo, Vlada Srbija izglasala je nove mere koje se odnose na Beograd - zatvaranje...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.