230 otkaza u istom danu, strepe da će biti još

Izvor: Prva.rs, 25.Sep.2017, 13:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

230 otkaza u istom danu, strepe da će biti još

Radnici su za vikend, preko društvenih mreža, saznali da su na spisku, javlja dopisnica B92 iz Kragujevca.
Ogorčeni radnici ne znaju po kom sistemu je spisak za otkaze napravljen, jer im se od nadležnih niko ne obraća.
Inače, otkaz su dobili radni invalidi, trudnica i penzioneri.
Nakon konsultacija sa pravnikom radnici će odlučiti o daljim koracima.
Stečajni upravnik u Srpskoj fabrici stakla u Paraćinu otpustio je 230 radnika fabrike, rekao je dosadašnji predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << fabričkog Samostalnog sindikata Živojin Matejić.
"Od jutros u fabriku ne može da uđe 230 od ukupno 810 zaposlenih. Ne znamo po kojim kriterijumima je pravljen spisak radnika koji su višak, ali pretpostavljamo da će i narednih dana biti još radnika koji će ostati bez posla", kazao je Matejić agenciji Beta.
On je dodao da stečajni upravnik Saša Jovanović danas nije ni došao u fabriku i da su svi radnici uplašeni u isčekivanju novog spiska prekobrojnih.
Privredni sud u Kragujevcu prošle sedmice otvorio je stečaj nad Srpskom fabrikom stakla zbog neizmirenih potraživanja čačanske firme Veksilum od 47 miliona evra. Račun fabrike je u blokadi od novembra prošle godine.
Matejić je podsetio da je paraćinska Staklara jedina fabrika stakla u Srbiji koja snabdeva domaće proizvođače.
"Predstavnici vlasti u Srbiji treba da budu zabrinuti za sudbinu naše fabrike jer će ako proizvodnja bude obustavljene staklena ambalaža morati da se uvozi", rekao je Matejić i dodao da bi gašenje proizvodnje značilo i kraj za Staklaru.
Kako je naveo, uvođenjem stečaja u fabriku prestao je rad sindikata, kojih je do sada u Staklari bilo pet, tako da više neće biti organizovanih protesta zbog uvođenja stečaja.
Srpsku fabriku stakla je kompanija CPR Impeks, koja se bavi prodajom naoružanja i vojne opreme, preuzela 2015. godine od bugarske frime Glas industri.
Predstavnici CPR impeksa su saopštili da je Staklara u septembru radila u tri smene i dnevno proizvodila 185 tona staklenih proizvoda, što je na mesečnom nivou 5.500 tona u vrednosti 1,6 miliona evra.
Stečajni upravnik Staklare Saša Jovanović ranije je rekao da se stečaj sprovodi u dva pravca. "Jedan je plan reorganizacije, koji može da se podnese u roku od 90 dana, i ako ga poverioci usvoje, postupa se po planu reorganizacije. U slučaju da se u 90 dana ne usvoji nikakav plan reorganizacije, ili ga niko ne podnese, sud donosi rešenje o bankrotstvu", objasnio je Jovanović.
Kompanija CPR Impeks, vlasnik Srpske fabrike stakla iz Paraćina saopštila je da će joj stečaj fabrike naneti veliku štetu, ali i radnicima, poveriocima i državi.
Izvor: tanjug
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Paraćinska staklara: Otkazi preko interneta

Izvor: Večernje novosti, 25.Sep.2017

Zaposleni su za vikend, preko društvenih mreža, saznali da su na spisku NAKON proglašenog stečaja u paraćinskoj staklari prošle nedelje, 230 radnika sačekao je spisak sa otkazima. Zaposleni su za vikend, preko društvenih mreža, saznali da su na spisku. Ogorčeni radnici...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.