Zubin Potok kroz igru i koncerte zaboravlja probleme

Izvor: RTS, 20.Jan.2019, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zubin Potok kroz igru i koncerte zaboravlja probleme

Gotovo četiri decenije od kako je izgrađen sredstvima iz budžeta severne pokrajine, Dom kulture u Zubinom Potoku nedavno je potpuno renoviran i konačno građani i umetnici u tom kraju imaju adekvatan prostor za stvaranje i uživanje u različitim kulturnim sadržajima. Novac za obnovu obezbedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
Dom kulture >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u Zubinom Potoku izgrađen je osamdesetih godina; 2014. je počela obnova - preuređene su četiri sale, ugrađena klima, ventilacija i parno grejanje.

"Kruna svega je audio-vizuelni sistem u velikoj sali jer, zahvaljujući tom sistemu, sada imamo kvalitetniji program, osećaj u filmskoj projekciji potpuno je drugačiji", kaže Andrijana Živanović, direktor Doma kulture "Stari Kolašin" u Zubinom Potoku.
Goran Obradović iz Doma kulture "Stari Kolašin" kaže da su uspeli da aktiviraju gotovo sve kreativne potencijale "Kolašina" od predškolskog uzrasta, pa sve do afirmisanih stvaralaca.
Na novoj sceni članovi KUD-a "Mokra Gora" spremaju se za svečani jubilej 80 godina postojanja.
"Ovo je trinaesta generacija u KUD-u koja je sa mnom, a na samom koncertu 15. februara nastupiće još sedam generacija koje su ranije bile u KUD-u", kaže Milovan Velimirović, koreograf KUD-a "Mokra Gora" u Zubinom Potoku.
U holu Doma postavka slika sa Likovne kolonije akvarela Gazivode, koja se organizuje već 12 godina.
"Tematika kojom se bavim je vezana za Kosovo. Manastiri, kopije fresaka i ikona zato što smo okruženi manastirima, koji su poznati svetskoj kulturnoj baštini i ušli su u istoriju umetnosti", kaže Ivan Galjak, akademski slikar iz Zubinog Potoka.
"Dajem sebe da što verodostojnije prikažem zločine kao što su spaljeni manastiri, crkve, porušeni putevi", rekao je Dragoslav Božović, slikar iz Zubinog Potoka.
Sve bogatija kulturna i turistička ponuda u Zubinom Potoku privlači sve više gostiju. Vrhovi Mokre Gore postali su prava atrakcija za planinare iz Srbije i Evrope. Posebno pešačenje do vrha na Berimu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.