Život Srba u Prilužju – nemaština, krađe, uzurpirane šume

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život Srba u Prilužju – nemaština, krađe, uzurpirane šume

U Prilužju, najvećem srpskom selu između Kosovske Mitrovice i Prištine, meštani teško žive. Situaciju još težom čine poslednje odluke prištinskih vlasti.
Osnovnu i tehničku školu u Prilužju pohađa oko 500 učenika, a 50 mališana je u vrtiću. I Prilužani su najponosniji na svoje mlade – čak polovina onih koji su već izašli iz klupa, stekla je fakultetsku diplomu. Bezbednost je svima trajna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << briga, jer su pljačke, napadi i rušenje njihovih domova česti.

Već devetnaest godina, oni na 12 kilometara od Prištine žive kao u getu. Veliki deo imanja im je uzurpiran, i mnogi do svojih njiva i šuma ne mogu ni da dođu.
Velisav Ivanović navodi da kradu – stoku, mašine, kola. Trude se sve da čuvaju, ali čak im i seku šume.
Nesigurna svakodnevica opterećena je sada i brigom za nabavku osnovnih životnih namirnica.
"Mi smo enklava, ovde je teško. Kada je u Mitrovici teško, šta da kažemo mi ovde? I kada prođemo kod Mitrovice, kod Dudinog krša, zaustavljaju nas ispod mosta, i onda kontrolišu", navodi Aca Mišić, predsednik Privremenog organa Prilužje.
Miloš Aritonović ističe da se teško živi i da im sve nedostaje.
"Sve nedostaje – brašno, šećer, zejtin, za decu. Baš se teško živi", rekao je Miloš.
Srbi u Prilužju su, uprkos svemu, optimisti – to ih je i održalo na Kosmetu. Veliki oslonac i pomoć su i do sada imali od države Srbije, a rešenost da ostanu u svom selu, kako kažu, neće promeniti ni najnoviji potezi prištinskih vlasti.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.