Život Srba i Albanaca na Kosovu: Može li jedna aplikacija da pomogne da se susedi razumeju

Izvor: B92, 22.Okt.2020, 07:29

Život Srba i Albanaca na Kosovu: Može li jedna aplikacija da pomogne da se susedi razumeju

Jezik suseda sada je moguće učiti i preko kompjutera ili telefona, a aplikacija "Vokap" dostupna je svima koji bi da uče srpski ili albanski.

Ono što školski sistemi ne uspevaju gotovo tri decenije, pokušaće da promeni jedna aplikacija na kompjuterima i telefonima.

"Vokap" je virtuelni profesor koji podučava srpski i albanski jezik.

Nastao je na Kosovu, gde jedna pored druge žive zajednice koje gotovo uopšte ne govore jezik svojih suseda, ali je dostupan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i svima koji bi da nauče jedan od ova dva jezika.

Za BBC na srpskom o aplikaciji govori Veljko Samardžić iz Centra za socijalne inicijative, organizacije koja stoji iza ovog projekta.

Aplikacija je dostupna za ajfon i android telefone, kao i na vebsajtu.

Pripremio: Aleksandar Miladinović

Dvanaest godina nakon proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 115 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.