Živadin Jovanović:Nema rešenja za Kosovo i Metohiju samo uz učešće EU i SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Sep.2019, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Živadin Jovanović:Nema rešenja za Kosovo i Metohiju samo uz učešće EU i SAD

Nije dovoljno samo učešće pojedinih sila kako bi se došlo do održivog rešenja kada je u pitanju Kosovo i Metohija, ocenio je Živadin Jovanović, koji je bio šef jugoslovenske diplomatije krajem devedesetih godina.

Zapad nastoji sve vreme da naprečac dođe do rešenja koje je u interesu njegove geopolitike i nema sumnje da nemačka kancelarka Merkel u tom smislu igra važnu ulogu, ali to zašta se ona zalaže nije principijelno već arbitrarno rešenje, rekao je on >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u intervjuu za Kosovo Online.

"Naravno, mislim da je uvek dobro razgovarati, ali nema rešenja u dosadašnjem formatu, odnosno nema rešenja samo uz učešće EU i direktno i indirektno SAD", kazao je Jovanović.

On je dodao da je KiM globalni problem koji se tiče bezbedonosne arhikteture u svetu i ruši čitav sistem međunarodnih odnosa koji je uspostavljen na rezultatima koji su nastali nakon Drugog svetskog rata.

"Nužno je da na ravnopravnoj osnovi učestvuju, naravno pored Srbije i velikih sile, pre svega stalne članice Saveta bezbednosti uključujući Rusiju i Kinu. Međutim, i sa njihovim učešćem daleko smo od rešenja", smatra Jovanović.

Na pitanje šta je po njegovom mišljenju minimum na šta bi Srbija mogla da pristane kada je u pitanju KiM, on odgovara da je kompromis koji je konstituisan u rezoluciji SB 12.44 "minimum minimuma" ispod koga Srbija ne sme da ide.

"Na toj liniji su pre svega Kina, Rusija i Indija, ali mislim da je i Japan. Njihov premijer Šizo Abe i ministar inostranih poslova su rekli da KiM nije regionalni i evropski problem već svetski", naveo je Jovanović.

Govoreći o tome šta je po njegovom mišljenju održivo rešenje za KiM, on kaže da je kompromis napravljen 1999. na osnovu rezolucije 1244 i da zbog toga i pozdravlja izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je nedavno naveo da se Srbija zalaže za održivo rešenje na osnovu te rezolucije.

"Trebalo bi insistirati na tome da se taj kompromis ispoštuje, jer održivo rešenje nije ono koje je nametnuto ili ono koje nudi zapad", navodi Jovanović.

Na pitanje koliko je predsednik SAD Donald Tramp zainteresovan za iznalaženje održivog rešenja za KiM, on odgovara da Tramp nema interesa da nasleđe Klintona, Blera i Olbrajtove prihvati kao nasleđe najveće demokratije na svetu.

"Nije argument to šta hoće Priština, jer je to kriminalna tvorevina i to se ne može naknadno pretvoriti u zakon. Neko bi rekao da je Kosovo čedo zapada. Pa, jednostavno ne možete ilegalno čedo da pretvorite u zakonito. Kada Merkelova govori da je protiv presedana, misleći na podelu Kosova, Srbija treba prva da kaže da je protiv presedana, jer presedan je bio drobljenje SFRJ, SRJ i na kraju Srbije. E to su bili presedani", zaključio je Jovanović.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.