Zečević: Akcija hapšenja poruka Srbima da nemaju budućnost na KiM

Izvor: RTS, 17.Okt.2019, 09:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zečević: Akcija hapšenja poruka Srbima da nemaju budućnost na KiM

Akcija hapšenja srpskih policajaca sa 100 ljudi i 25 blindiranih vozila u severnom delu Kosovske Mitrovice stvara ambijent nesigurnosti i šalje poruku Srbima da nemaju budućnost na KiM, smatra Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.
Slobodan Zečević kaže za RTS da slučaj ubistva Olivera Ivanovića izlazi iz sfere kriminala i postaje politički fenomen.

Zečević ističe da je >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u vezi sa tim ubistvom ispitano 30 srpskih pripadnika kosovske policije sa severa, a nijedan Albanac.
"Istražuje se samo srpska strana. Svi ti događaji govore da je reč o političkom pritisku na srpski narod na severu Kosova i stvaranje ambijenta nesigurnosti. To je i poruka Srbija da nemaju budućnost na KiM", navodi Zečević.
Prema njegovim rečima, odustajanje od glasanja u Skupštini Interpola u Čileu, govori da Priština ima problem kada je reč o širem priznanju nezavisnosti tzv. Kosova.
"Prošle godine na skupu u Dubaiju su imali relativnu većinu. Postavlja se pitanje da li oni sada ne bi imali ni relativnu većinu ili bi snage bile izjednačene to ne možemo znati. Može biti da ima veze i sa tim", dodaje Zečević.
Trampova "buldožer" diplomatija za KiM
Kaže da je postavljanjem Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika američkog predsednika za Kosovo označen početak američke "buldožer" diplomatije.
"U skladu sa principima te diplomatije, Grenel Beogradu nije ponudio ništa osim priče o priznanju Kosova", naglašava Zečević.
Kako ukazuje, odlika takve diplomatije je da se u početku ne nudi ništa, a posle se nudi nešto što za sagovorinka nije prihvatljivo.
"Trampova administracija doživela je nekoliko poraza u spoljnoj politici, naročito u Siriji, za šta trpi oštre kritike i zato je predsedniku SAD potreban neki diplomatski uspeh", smatra Zečević.
To, kako kaže Zečević, može biti loše za Beograd, jer očekuje da će pritisci na Beograd da prizna Kosovo biti sve veći.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.