Završeno glasanje u Unesko, Kosovo odbijeno

Izvor: B92, 09.Nov.2015, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završeno glasanje u Unesko, Kosovo odbijeno

Generalna konferencija Uneska završila je glasanje o Kosovu koje nije primljeno u tu organizaciju. Ranije nije prihvaćen predlog Srbije da se odloži rasprava.

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova su Brazil, Kina, Španija, Rusija, Indija, Kazahstan, Palestina, Severna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venecuela.

Uzdržani su, između ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Tunis i Zambija.

Za pristupanje Kosova Unesku između ostalih glasali su Belgija, Francuska, Kanada, Bugarska i Belize, Irska, Island, Italija, Litvanija, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Turska, Avganistan, Albanija, Nemačka, Andora...

Ranije je glasanju o odlaganju je pristupilo 170 država. Protiv predloga Srbije bilo je 89 zemalja, za 59, 22 članice Uneska su bile uzdržane‚ a 16 nije prisustvovalo glasanju.

Predlog za odlaganje podržali Rusija, Brazil, Indonezija, Kina, Rumunija, Grčka. Protiv Francuska, Britanija, Hrvatska, Slovenija, Makedonija. BiH uzdržana.

Bahami su u poslednjem trenutku tražili da promene glas iz "za" u "protiv", ali im nije omogućeno. Ovaj potez Bahama izazvao je smeh u sali.

Oko 11.30 počelo sednica Generalne konferencije Uneska na kojoj će se raspravljati o prijemu Kosova. Na početku sednice obratio se ambasador Srbije pri Unesko zatraživši odlaganje glasanja.

Glasanju je prethodila žučna rasprava. Za odlaganje bile su Kina, Rusija, Kuba, Argentina, a odlgaganju su se usprotivile SAD, koje nemaju pravo glasa, ali imaju pravo obraćanja, Nemačka i Velika Britanija.

Predstavnik Velike Britanije je na sednici rekao da se nikad nije desilo da bude odbijena zemlja koju je predložio Izvršni savet, da je Kosovo članica MMF i Svetske banke i da ovaj zahtev nema nikakve veze sa dijalogom Beograda i Prištine i sa procesom evropskih integracija dve strane.

Tome se usprotivio Tanasković rekavši da je ovde reč o presedanu jer nikada nije bila ovakva situacija jer Kosovo nije država.

Predstavnik Argentine je rekao da zathev za prijem Kosova nije u skladu sa rezolucijom 1244, dok je predstavnik Kube rekao da je to suprotnom međunarodnom pravu.

Austrija ističe da su joj bliski i Kosovo i Srbija, ali da je protiv odlaganja sednice.

Kina smatra da bi prejem Kosova u Unesko mogao negativno da se odrazi na dijalog Beograda i Prištine u Briselu.

S obzirom na to da sistem glasanja u Unesku, gde su za prijem države nečlanice UN potrebne dve trećine glasova onih koji su pristupili izjašnjavanju, pri čemu se glasovi uzdržanih prilikom utvrđivanja rezultata ne uzimaju u obzir, moguća su oba ishoda, jer će verovatno razlika između glasova "za" i "protiv" biti veoma tesna, istakao je ambasador Tanasković.

Za donošenje odluke o odlaganju potrebna je prosta većina glasova, uz iste propozicije postupka i utvrđivanja rezultata izjašnjavanja.

Vlada Kosova i njeni partneri računaju da imaju 92 glasa za prijem Kosova u Unesko i ocenjuju da je teško postići dvotrećinsku većinu od 195 država članica.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.