Zaustavljen autobus humanitarne pomoći na Jarinju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2018, 11:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaustavljen autobus humanitarne pomoći na Jarinju

Humanitarna pomoć koju je za Kosovsku Mitrovicu prikupila Unija žena sa Vračara, nije mogla da prođe administrativni prelaz Jarinje.

Članice unije krenule su jutros u Kosovsku Mitrovicu kako bi ženama i deci uručile prikupljeni pomoć.

Predstavnica udruženja rekla je za RTS da im je na administrativnom prelazu Jarinje prvo rečeno da mogu da pređu, ali da je potom iz Prištine stigla zabrana - uz obrazloženje da ugrožavaju bezbednost.

"Dobili smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << odbijenicu", kaže jedna od žena koje su jutros iz Beograda krenule u Kosovsku Mitrovicu da uruče prikupljenu humanitarnu pomoć.

Članice Unije žena sa Vračara krenule su jutros u Kosovsku Mitrovicu kako bi ženama i deci na KiM dodelile humanitarnu pomoć koju su prikupile.

Predstavnica Unije Draginja Vlk kaže da je 32 žene krenulo u posetu porodilištu Opšte bolnice u Kosovskoj Mitrovici gde će ženama uručiti proizvode koji su im potrebni.

"Sutra ćemo prisustvovati protestnoj šetnji koju organizuju naše žene u Kosovskoj Mitrovici, a ovim putem želimo da pokažemo solidarnost, da smo spremne da pomognemo i da vidimo šta im je potrebno kako bi obezbedili osnovne namirnice bez kojih ne mogu da opstanu, a koje su im uskraćene kao osnovno ljudsko pravo", navela je Vlk.

Ona je pozvala sve ljude koji su u mogućnosti da pošalju pomoć i uključe se u humanitarne akcije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izrazio je veliku zahvalnost Uniji žena koja je "smogla odvažnosti, hrabrosti, ljubavi i posvećenosti da našem narodu na KiM odnese pomoć kada je najteže i najpotrebnije".

"Postavile su primer svima drugima i mogu i kao Vračarac da kažem da sam ponosan na njih, da podržavam borbu naših ljudi i da je veličanstveno što ljubavlju, pažnjom i posvešćenosću idu da daju doprinos našoj borbi", naveo je on.

Elek: Uskraćuju nam i humanitarnu pomoć za decu i porodilje

Zamenik direktora Kliničko bolničkog centra Kosovska Mitrovica Zlatan Elek je, povodom zaustavljanja humanitarne pomoći, izjavio da to predstavlja uskraćivanje šanse Srbima na Kosovu i Metohiji da dobiju i humanitarnu pomoć za bolnicu.

Elek je u izjavi za Tanjug naveo da je ta pomoć bila namenjena najosteljivijoj populaciji - najmlađima i porodiljama.

"Humanitarna pomoć zaustavljena je na administrativnom prelazu Jarinje i posle sulude odluke iz Prištine ona je vraćena za Beograd.

Pored toga što treba da budemo snabdeveni normalno lekovima, nama se ne daje ni šansa da preko humanitarne pomoći dobijemo neku pomoć za bolnicu", rekao je Elek.

Kako je naveo, za sada je stanje u bolnici stabilno, radnici su na svojim radnim mestima, još uvek ima zaliha, ali te zalihe se polako troše, kao i zalihe kiseonika.

"Ako se nastavi ova situacija, nećemo biti u mogućnosti da pružamo pomoć kao do sada i na pomolu će biti prava humanitarna katastrofa na ovom delu KiM. Sa ovim zalihama možemo da izdržimo sedam do 10 dana, ne više od toga", rekao je Elek.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Unija žena sa Vračara donira pomoć ženama na KiM

Izvor: B92, 02.Dec.2018

Članice Unije žena sa Vračara krenule su jutros u Kosovsku Mitrovicu kako bi ženama i deci na KiM dodelile humanitarnu pomoć koju su prikupile...Predstavnica Unije Draginja Vlk kaže da je 32 žene krenulo u posetu porodilištu Opšte bolnice u Kosovskoj Mitrovici gde će ženama uručiti proizvode...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.