Zašto sporo napreduje proces rasvetljavanja nestalih na Kosovu i Metohiji?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Dec.2021, 19:36

Zašto sporo napreduje proces rasvetljavanja nestalih na Kosovu i Metohiji?

Ni 24 godine posle sukoba na Kosovu i Metohiji, mnoge srpske i albanske porodice ne znaju gde su kosti njihovih najmilijih i to je svojevrsno kršenje ljudskih prava, izjavile su za RTV Nataša Šćepanović i Gordana Đikanović, predstavnice Udruženja nestalih sa Kosova i Metohije. Još uvek je nepoznata je sudbina 1630 osoba, precizirale su.

"Nezadovoljni smo tempom kojim se rasvetljavaju sudbine nestalih lica i zato smo pokušali da animiramo i srpsku i albansku ali i međunarodnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << javnost", izjavila je Nataša Šćepanović.

Dodala je da su u udruženju zanemarili stereotipe i predrasude kao i politički kontekst kako bi zajedničkim snagama došli do bilo kakve informacije o najmilijima .

Napomenula je da je proces stao zato što ne postoji dogovor, nema reciprociteta jer političari i razne komisije stalno nešto potpisuju i govore u javnosti a u praksi se ništa ne čini.

Optužila je Prištinu za opstrukciju koja ne želi da se dođe do istine i zato oni osporavaju sve napore na sve moguće načine, da se dođe do bilo kakvih informacija.

"Taj posao treba da rade eksperti i profesionalci bez bilo kakvog političkog pritiska i straha od odgovornosti" rekla je Šćepanović uz opasku da tragovi vode do čelnika vlasti u Prištini, gde se verovatno kriju pravi nalogodavci zločina koji su se desili nad Srbima.

Gordana Đikanović je rekla da se ni jedna porodica koja je izgubila nekog, neće pomiriti sa činjenicom da je nemoguće pronaći kosti ili mesto stradanja.

"Udruženje kosovskih stradalnika nije dozvolilo upliv politike u njihov rad jer su uvereni da je moguće doći do informacija i bez politike i političara" rekla je i dodala da članovi porodica nestalih imaju pravo da znaju gde su sahranjeni njihovi najmiliji.

Ona je izjavila da se političari sastaju u Briselu, Vašingtonu i Londonu i da stalno nešto potpisuju, daju kontradiktorne izjave za medije posle čega se svi vraćaju u svoje rovove ka nečinjenju i ignorisanju i ako se tako nastavi biće potrebno više od sto godina dok se sve ne rasvetli a do tada neće biti živih naslednika, zaključila je Đikanovićeva.

Ceo intervju sa predstavnicama Udruženja nestalih sa Kosova i Metohije možete pogledati ovde.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.