Žandarmerija je povučena, od tad Albanci često upadaju

Izvor: B92, 10.Jul.2018, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Žandarmerija je povučena, od tad Albanci često upadaju"

Grupa kosovskih Albanaca upala je na imanje poljoprivrednog gazdinstva porodice Lučić u kuršumlijskom selu Trpeze i ukrala dva bika.

To je rekao stanovnik tog sela Radoš Lučić.

On je agenciji Beta rekao da se incident dogodio u ponedeljak oko 15 časova, a da su posle krađe, Albanci otišli ka podujevskom selu Krtica.

"Na livadi u blizini porodične kuće nalazilo se desetak krava. Albanci su iz šume pratili moje kretanje i iskoristili su priliku kada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam ostavio stoku samu na livadi", kazao je Lučić dodavši da su kradljivci neopaženo ušli u selo.

Predsednik saveta Mesne zajednice Dobri Do Radovan Jelić kazao je da meštani sela Trpeze strahuju zbog incidenta i smatraju da je njihova bezbednost ugrožena.

"Albanci sa Kosova su pre nekoliko godina upali u ovo mesto i iz vatrenog oružja ubili Dušana Mićunovića, dok je čuvao stoku. Tada su ukrali nekoliko krava i stado ovaca", rekao je Jelić.

On je naveo da je posle tog napada, u Trpezama bila stacionirana Žandarmerija koja je u međuvremenu povučena iz sela.

"Od tada su upadi kosovskih Albanaca učestali. Poučeni iskustvom od ranije, imamo razlog da strahujemo. Mislim da je samo sreća da se Lučić nije našao u blizini, prilikom odvođenja bikova. Mi smo ovde potpuno nezaštićeni i prepušteni sami sebi", rekao je Jelić.

Predsednik saveta Mesne zajednice Dobri Do najavio je da će meštani od opštine Kuršumlija i nadležnih državnih organa zatražiti da se u selo Trpeze vrati Žandarmerija.

"Mora država što hitnije da reaguje, dok ne bude kasno. Albanci će sigurno nastaviti da upadaju i pljačkaju naša sela. Ovim incidentom su napravili prolaz , pa će doći sutra ili za neki dan. Oni nas prate i osmatraju i znaju gde se ko od nas nalazi", naveo je Jelić.

Meštanin Trpeza Radoš Bašović (56) rekao je da Albanci sa Kosova naoružani vrše upade po kuršumlijskim selima i šumama.

"Naoružani i sa stražama, seku šumu na našoj teritoriji. Jednom prilikom su sa oko 200 metara udaljenosti pucali na mene rafalnom paljbom, dok su sekli moju šumu. Oni nikad ne prelaze ovamo bez oružja", rekao je Bašović.

On je kazao da su meštani Trpeza u strahu posle jučerašnjeg incidenta.

"Strepimo i strahujemo da se ne ponovi slučaj od ranije. Strahujemo za naše porodice i našu stoku", kazao je Bašović.

Po rečima meštana, kosovski Albanci su pre desetak dana upali i u selo Merdare, u kome su iz štale porodice Milačić ukrali kravu.

Policija se još uvek nije oglasila povodom tih incidenata a po nezvaničnim informacijama, istraga je u toku.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.