Zamenjen kontingent Kfora na severu,situacija mirna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Jun.2012, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zamenjen kontingent Kfora na severu,situacija mirna

BEOGRAD,ZVEČAN -

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović ocenio je da će danas na severu Kosova biti mirnije, jer je prošle noći zamenjen kontingent Kfora koji je uklonio srpske barikade u selu Rudare, kod Zvečana.

"Sad će se ići ka smirivanju situacije. Tokom noći je zamenjen kontingent koji je pokrenuo akciju, tako da danas imamo Grke tamo, danas imamo i 'Zadušnice' i biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to prilika da vidimo ponašanje Kfora i odgovornost srpskih lidera", rekao je Ivanović za Radio-televiziju Srbije.

Ivanović je ocenio da Kfor uklanjanjem barikada ne može da reši problem i da "na svaku uklonjenu barikadu Srbi mogu da postave dve nove i to se pokazalo kao neko nepisano pravilo".

"Zato nije dobro da Kfor provocira i troši ogromnu energiju Srba i sredstva, jer taj pesak i kamenje koji donose takođe košta... Bilo bi dobro da i Kfor shvati da se ovo pitanje ne može rešiti silom, pa ni Kforovim snagama, već se to treba prepustiti političarima kada za to dođe vreme", kazao je Ivanović.

On je ocenio da je postavljanje barikada "čisto odbrambene prirode" i da sužavanje slobode kretanja za međunarodne misije znači da je "apsolutno isključena mogućnost da budu iznenađeni upadom nekakvih kosovskih specijalnih jedinica".

Upitan zašto se Kfor u petak odlučio na uklanjanje barikada Ivanović je kazao da je uveren da su "iskoristili nekakav institucionalni vakuum koji postoji kod nas uoči formiranja nove vlade i probali da testiraju kakva će biti reakcija Srba i koliko to utiče na lokalno srsko stanovništvo".

"Međunarodna zajednica mora da zna da Srbe strah motiviše na takvo ponašanje. Taj strah može biti otklonjen samo čvrstim uveravanjem međunarodne zajednice, pre svega Kfora i Euleksa, da neće dozvoliti nikakve iznenadne upade na sever, kao ni ugrožavanje srpskog stanovništva", kazao je Ivanović.

Ivanović je rekao da treba da se sačeka formiranje nove Vlade Srbije kako bi pregovori Beograda i Prištine brzo bili nastavljeni, jer, kako je naveo, tu može da se nađe održivo rešenje.

Put kroz Rudare prohodan, Kfor obavlja kontrolu vozila

Magistralni put Leposavić-Zvečan-Kosovska Mitrovica sa koga su pripadnici Kfora juče uklonili barikade, što je dovelo do sukoba građana i vojnika Kfora u selu Rudare, prohodan je danas za saobraćaj.

Grčki vojnici Kfora u Rudaru, u opštini Zvečan, na ovom putnom pravcu postavili su dva kontrolna punkta na kojima se obavlja rutinska kontrola saobraćaja.

Na jednom od kontrolnih punktova danas se mogu videti pored standardnih vojnih dzipova i vozilo "jazavac" specijalizovano za razbijanje prepreka na putu i oklopno vozilo sa vodenim topom.

U Rudaru gde je juče došlo do sukoba građana i vojnika Kfora, zbog uklanjanja barikada, danas nema okupljanja građana osim gužve koja nastaje zbog odlaska Srba iz Kosovske Mitrovice i Zvečana na groblje u ovom selu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.