Zalihe insulina na izmaku, ugroženo 2.000 Srba južno od Ibra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2018, 09:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zalihe insulina na izmaku, ugroženo 2.000 Srba južno od Ibra

Zalihe insulina i pratećeg medicinskog potrošnog materijala u srpskim enklavama na teritoriji centralnog Kosova su na izmaku, čime su ugroženi životi oko 2.000 Srba koji boluju od dijabetesa, a žive južno od Ibra, piše "Kurir".

Kako navodi, situacija je posebno zabrinjavajuća u Gračanici i okolini, gde su mnogi dijabetičari ostali bez životno važnog leka ili iglica, tračica za merenje glikemije, pen brizgalica i ostalog potrošnog materijala koji je neophodan za samokontrolu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kod dijabetesa.

"Kurir" ističe da je ovo direktna posledica odluke prištinskih vlasti od 21. novembra, kojom je taksa na uvoz robe iz centralne Srbije i BiH povećana na 100 odsto, što je paralisalo dopremu lekova, hrane i ostale robe iz centralne Srbije u južnu pokrajinu.

"Svakog dana je sve teže i sve više pacijenata dijabetičara traži pomoć, jer su ostali bez insulina, iglica, tračica ili nekog drugog neophodnog materijala za insulinsku terapiju. Dopremanje insulina iz centralne Srbije već duže vreme je blokirano, a sada je stalo i iz Kosovske Mitrovice", rekao je za "Kurir" predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa Slatko srce iz Gračanice Bojan Mirković.

On je upozorio da je situacija alarmantna i da su ugroženi život dijabetičara, kojima je uskraćeno pravo na lekove bez kojih ne mogu da žive.

Sa problemom dijabetičara, upoznat je i predsednik opštine Gračanica Srđan Popović koji je upozorio da, pored nestašice lekova, Srbima južno od Ibra preti i nestašica osnovnih životnih namirnica.

"Situacija na terenu je sve lošija, sa rafova ponestaje hrane, magacini su sve prazniji. Nadamo se da će EU konačno reagovati i stopirati ovo nerazumno ponašanje prištinskih vlasti. U stalnom sam kontaktu sa našim meštanima, koji žele da ostanu na svojim ognjištima, ali očekuju da zvaničnici EU vide na Kosovu i Srbe, a ne samo Albance", rekao je Popović za "Kurir".
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.