Moskva osudila upad komandosa na sever Kosova i neaktivnost KFOR-a

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Okt.2018, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva osudila upad komandosa na sever Kosova i neaktivnost KFOR-a

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila je danas da Rusija osuđuje neaktivnost KFOR-a u situaciji izazvanoj raspoređivanjem kosovskih specijalnih snaga u severnim oblastima KiM pretežno naseljenim Srbima.

"Osuđujemo s tim u vezi pasivno ponašanje KFOR-a, koji nije preduzeo nikakvu akciju, iako mu je dužnost da osigura mir i bezbednost u regionu pod mandatom Saveta bezbednosti UN", istakla je Zaharova, u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prenosi Tas s.

Zaharova je ocenila da je upad kosovskih komandosa u srpske enklave na severu KiM "provokacija u cilju zastrašivanja Srba" i da je njihovo raspoređivanje moglo da dovede do novog krvoprolića i da destabilizuje Balkan.

"Grubi upad komandosa kosovskih policijskih snaga u srpske oblasti na severu te teritorije 29. septembra, koji je protivan postojećim sporazumima između Beograda i Prištine, predstavlja provokaciju u cilju zastrašivanja kosovskih Srba i vršenja pritiska na Srbiju", navodi se u saopštenju.

Zaharova je istakla da je "takvo neodgovorno ponašanje kosovskih vlasti moglo da izazove novo krvoproliće na Kosovu i da destabilizuje balkanski region u celini".

"Dalji pokušaji Prištine da uspostavi kontrolu nad oblastima naseljenim Srbima u tom regionu kroz upotrebu sile raspiruju međuetničke tenzije, čine besmislenim višegodišnje napore međunarodne zajednice u cilju mirnog postkonfliktnog rešenja", zaključila je portparolka ruskog Ministarstva.

Ruska agencija navodi da je 29. septembra više od stotinu kosovskih komandosa upalo u enklave kosovskih Srba na severu KiM, što je, kako Tas s ukazuje, zabranjeno u skladu sa međunarodnim sporazumima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Zaharova: Gruba provokacija kosovskih vlasti

Izvor: RTS, 01.Okt.2018

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je da je upad kosovskih specijalnih snaga u srpske oblasti na severu Kosova i Metohije "provokacija u cilju zastrašivanja Srba". . "Grubi upad komandosa...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.