Zaev: Neprijatna dešavanja na administrativnim prelazima; Fon der Lajen zabrinuta zbog situacije na severu KiM

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2021, 20:30

Zaev: Neprijatna dešavanja na administrativnim prelazima; Fon der Lajen zabrinuta zbog situacije na severu KiM

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev ocenio je danas dešavanja na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova i Metohije kao "neprijatna" i apelovao da se "odvrate" svi koji na taj način šalju loše poruke.

„Neprijatna su dešavanja koja smo videli na Kosovu. Neprijatna su dešavanja koje gledamo između dve zemlje. Možemo samo da apelujemo da se odvrate sve strane, pa čak i građani, nepoznati ili bilo ko, da na ovakav način šalju loše poruke u regionu“, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Zaev na zajedničkoj konferenciji sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Skoplju.

Dodao je da „kao poštovalac dijaloga i razgovora, građenja prijateljstva“, ostaje pristalica toga da lideri sede za stolom i razgovaraju o mogućim rešenjima, prenosi RTK.

„Nadam se da će ceo naš region sedeti za stolom i razgovarati o svim mogućim rešenjima“, rekao je Zaev.

Odgovarajući na pitanje kako najnovija dešavanja utiču na inicijativu „Otvoreni Balkan“, Zaev je rekao da zemlje Balkana koje teže članstvu u Evropskoj uniji, treba da iskoriste sve mogućnosti za razgovore, partnerstvo, kao i za bilateralnu i multilateralnu saradnju.

Fon der Lajen zabrinuta zbog situacije na severu KiM

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izrazila je danas zabrinutost zbog situacije na severu Kosovu i Metohije i istakla da je važno da stvari ne eskaliraju i da strane sednu za pregovarački sto.

Ona je na konferenciji za novinare Nakon razgovora sa premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevim u Skoplju ocenila da je potreban okrugli sto "da bi se razgovaralo o problemima".

"Zabrinuta sam zbog trenutne krize između Kosova i Srbije. EU ima dugu istoriju i gradi se na dijalogu i bliskoj ekonomskoj saradnji. Kada smo počeli pre 70 godina i nakon užasnog dela naše istorije u Drugom svetskom ratu, bilo je potrebno mnogo dijaloga i saradnje da bi rane zacelile, da bismo izgradili prijateljstvo, a na osnovu vere došlo je do pomirenja", objasnila je Fon der Lajen, prenosi RTK.

Ona je pozdravila izjavu Zaeva da bi dijalog mogao da bude od koristi za budućnost naroda.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.