Za nedelju dana 130.000 potpisa Ne članstvu Kosova u UNESKO-u

Izvor: Press, 05.Nov.2015, 16:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za nedelju dana 130.000 potpisa "Ne članstvu Kosova u UNESKO-u"

U okviru kampanje "Ne članstvu Kosova u UNESKO-u“ koju vodi studentska kancelarija u Kosovskoj Mitrovici, za nedelju dana prikupljeno je 130.000 potpisa online peticije.
         Nemanja Biševac, jedan od studenata koji vode ovu kancelariju, rekao je u izjavi Tanjugu da im je cilj 200.000 potpisa do 9. novembra, kada se očekuje glasanje o predlogu za članstvo Kosova u Unesko na Generalnoj konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << te organizacije.
“Do sada je prikupljeno preko 130.000 potpisa. Naš cilj je da skupimo 200.000 potpisa do 9. novembra, odnosno dana kada se odlučuje o prijemu kosova u Unesko. Nadamo se, trudimo se na svim društvenim mrežama da aktiviramo ljude da potpišu peticiju”, rekao je Biševac.
Onlajn peticija, deljenje slika i video-materijala po društvenim mrežama je samo deo aktivnosti u sklopu studentske borbe protiv prijema Kosova u Unesko pa su tako studenti iz ove kancelarije preduzeli i konkretnije korake - uspostavljanje kontakata sa medijima i zvaničnicima delegacija Uneska, njihovim ambasadama u Srbiji i BiH, kojima su slali pismo i svedočanstava o stradanju srpske kulturne baštine na KiM.
“Mi smo prvo odredili zemlje koje će glasati, koje imaju i koje nemaju pravo glasa. Došli smo do neke određene cifre od 150 drzava članica koje će glasati i onda smo rešili da zemljama koje će glasati pošaljemo mejlove i pisma njihovim ambasadama u Srbiji i BiH. Prikupljamo fotografije, šaljemo pisma, prevodimo na sve strane jezike i šaljemo što putem mejlova što putem pošte”, kazao je Biševac. 
On je rekao da odgovore još uvek nisu dobili, ali da su na primer  neki mediji u Keniji preneli vest o akciji studenata protiv prijem Kosova u Unesko, jer su se pored ambasada studenti  obraćali i medijima u državama koje će glasati na Generalnoj konferenciji Uneska.
Biševac je podvukao da Kosovo ne bi trebalo da bude primljeno u Unesko jer je, kako je rekao, nepostojeća, nepriznata država. 
Kosovo i Metohija je neotuđivi deo Srbije, a drugo zato što je kulturno nasleđe Srbije na KiM neprocenjivo i od svetske važnosti”, istakao je Biševac.
On je ocenio da bi prijem Kosova u Unesko predstavljao otimanje srpske imovine i identiteta.
“Mislim da bi to bio skandal zato sto bi pre svega naša Srpska pravoslavna crkva bila oštećena zato što ima manastire koji su stari po sedam, osam vekova. Smatram da bi to bio skandal zato što je to otimanje naše imovine i našeg identiteta”, podvukao je on.
Biševac je napomenuo da studentsku kampanju pomažu i naši sunarodnici koji trenutno žive van Srbije i Republike Srpske, pa su tako donaciju od preko 500 evra iskoristili za promovisanje akcije na Fejsbuku,  Tviteru, Instagramu, a kampanju šire i u saradnji sa stranicom “Studenti za istinu” na Fejsbuku.
Međutim, profil na Instagramu im je ugašen uz objašnjenje da su postavljali slike uznemirujućeg sadržaja. 
“Rečeno nam je da postavljamo slike koje su uznemirujuće, a mi smo samo postavili istinu - paljenje srpskih crkava i manastira, svetinja, uništavanje spomenika, grobnica itd”, kazao je Biševac.
Studentska kancelarija koja vodi kampanju „Ne članstvu Kosova u Unesko" u  Kosovskoj Mitrovici  počela  je sa radom 29.oktobra. 
Cilj kancelarije je da svojim aktivnostima skrene pažnju domaće, evropske i svetske javnosti na brojne razloge zbog kojih, kako navode,  Republika Kosovo ne sme postati član Uneska.
Kancelariju vode studenti Univerziteta u Prištini sa privremenim  sedištem u Kosovskoj Mitrovici, a pridružili su im se i studenti univerziteta u centralnoj Srbiji, u Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.