Za bivšeg britanskog ambasadora, rešenje je podela Kosova

Izvor: BKTV News, 08.Apr.2012, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za bivšeg britanskog ambasadora, rešenje je podela Kosova

Bivši ambasador Velike Britanije u Beogradu a sada predsednik oksfordskog koledža Triniti, ser Ivor Roberts, izjavio je da bi bilo najlogičnije da se Kosovo podeli i da deo severno od Ibra ostane u Srbiji.
'Meni se čini da bi bilo najlogičnije da se Kosovo podeli i da deo severno od Ibra ostane u Srbiji. To bi bila neka vrsta fer rešenja'. On smatra da je Kosovo još nerešeno pitanje, podsetivši da ga je manje od polovine >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << članica UN priznalo kao nezavisnu državu, 'pa je tako i logično da se uloži novi pokušaj i iznađe rešenje'.
Roberts smatra da bi bilo krajnje licemerno da se Srbiji blokira pristup u članstvo Evropske unije pre nego što prizna nezavisnost svoje pokrajine, jer Kosmet još nisu priznale ni neke zemlje EU.
'Ideja da nerešeno pitanje granica treba da zabrani članstvo u EU zadržala bi, ne samo Kipar, nego i Britaniju, Irsku, Španiju i Dansku izvan EU', dodao je on.
Na pitanje o avnojevskim granicama, Roberts koji je bio britanski ambasador u Beogradu od 1994. do 1997. godine, kaže da se zalagao za neku vrstu novog Berlinskog kongresa, 'na kome bi se granice ponovo definisale da bi se stvorile dugoročno stabilnije države'.
'Onima koji kažu da je to regresija i koncesija nacionalizmu, odgovorio bih da je to ono što je vera u samoopredeljenje dala u ovom konkretnom slučaju. Ne izgleda razumno dozvoliti samoopredeljenje Kosovu, a ne i srpskom i hrvatskom delu Bosne', smatra Roberts.
Izvor: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.