Z. Čvorović: Dešavanja na severu KiM su posledica Briselskog sporazuma

Izvor: KMnovine.com, 22.Sep.2021, 16:58

Z. Čvorović: Dešavanja na severu KiM su posledica Briselskog sporazuma

Z. Čvorović: Dešavanja na severu KiM su posledica Briselskog sporazuma Vlasti u Beogradu ne mogu biti iznenađene ovakvom reakcijom iz Prištine, pošto su zaključivanjem brojnih sporazuma omogućili albanskom rukovodstvu da bez ispaljenog metka protera državu Srbiju sa severa Kosova



Današnji događaji na severu Kosova i Metohije, koji su duboko uznemirili lokalno većinsko srpsko stanovništvo, očekivana su i zakonomerna posledica sporazuma koje je zvanični >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Beograd zaključio u poslednjih deset godina u pregovorima sa vlastima tzv. Republike Kosovo uz posredovanje EU.
Tako je u cilju sprovođenja prvog Briselskog sporazuma od 2013. godine i reintegracije severa Kosova (četiri srpske opštine) u ustavni poredak tzv. "republike Kosovo" (pošto je do Briselskog sporazuma Srbija efektivno kontrolisala sever Kosova), 14. septembra 2016. godine zaključen sporazum o automobilskim tablicama, koji je na severu Kosova uveo privremeni petogodišnji statusno neutralni režim automobilskih oznaka. To znači da je upravo ovih dana istekao taj privremeni režim, pa su albanske 
   
Zoran Čvorović    
secesionističke vlasti odlučile da i na severu Kosova uvedu, protivno volji lokalnog srpskog stanovništva, automobilske tablice tzv. "republike Kosovo". Jednom rečju, vlasti u Beogradu ne mogu biti iznenađene ovakvom reakcijom iz Prištine, pošto su učestvovanjem u briselskom procesu i zaključivanjem brojnih sporazuma omogućili albanskom secesionističkom rukovodstvu da bez ispaljenog metka protera državu Srbiju sa severa Kosova i uspostavi vlast nad tamošnjim Srbima.

I pojava „kosovskih“ jedinica specijalne policije ROSU na severu Kosova posledica je Briselskog sporazuma, jer pre 2013. godine u četiri opštine na severu Kosova nije bilo ni albanske policije niti na administrativnim prelazima sa Srbijom bilo kakve carinske službe. Možda je rukovodstvo iz Beograda očekivalo da Priština neće bez konsultacija sa Beogradom i Briselom jednostrano ukinuti privremeni režim automobilskih tablica, ali takvo očekivanje je potpuno nerealno u situaciji kada prištinske vlasti, zahvaljujući pomoći iz Beograda iz 2013. godine, efektivno kontrolišu sever Kosova, a uz to na svojoj strani imaju briselsku administraciju za koju je samoproglašena nezavisnost tzv. Kosova neupitna činjenica.

Jedina adekvatna i ozbiljna reakcija zvaničnog Beograda na današnje događaje na severu Kosova bilo bi istupanje iz briselskog procesa i postepena obnova ustavnopravnog poretka Srbije na severu KiM u obimu koji je postojao pre Briselskog sporazuma iz 2013. S tim u vezi, trebalo bi da Srbi istupe iz kosovskih organa vlasti i da se za četiri opštine na severu KiM raspišu izbori po zakonima Republike Srbije.

Sa ruskog na srpski jezik preveo Zoran Čvorović

Naslovna fotografija: Pool photo by Yves Logghe



BONUS VIDEO:





* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:   
Zoran Čvorović: ZSO ne može da bude oblik srpske teritorijalne autonomije - KM NovinePošto u pogledu nadležnosti ZSO ovaj sporazum između Beograda i Prištine predstavlja kopiju tzv. kosovskog Zakona o lokalnoj samoupravi, onda je i angažman da se ZSO uredi neposredno na Briselskom sporazumu, a ne na tzv. kosovskim zakonima - potpuno deplasiran, kaže prof.


PROČITAJTE JOŠ:   
dr Zoran Čvorović: Izlaskom na separatističke izbore, Srbi svoju decu umesto u Srbiju guraju u Arnautluk (VIDEO) - KM Novinedr Zoran Čvorović: Izlaskom na separatističke izbore, Srbi svoju decu umesto u Srbiju guraju u Arnautluk (VIDEO) #Kosovo #Metohija #Srpska_Lista #Izbori #Izdaja #Vučić #Laž #Šiptari #Albanci #Ekstremisti #Srbija #Separatisti #kmnovine Gost "KM Intervjua" dr Istorije prava i države, Zoran Čvorović, opominje da je za očuvanje Srbije i Srba na KiM jedino rešenje bojkot separatističkih kvazi-izbora!


PROČITAJTE JOŠ:   
Zoran Čvorović: Ustav jeste Biblija - KM NovineZoran Čvorović: Ustav jeste Biblija Da li se u zapadnoj pravnoj tradiciji, čije vrednosti Srbija treba da usvoji u procesu harmonizacije svog prava s pravnim tekovinama EU (acquis communautaire), ustav zaista shvata onako kako nam sugeriše diplomirani pravnik s Pravnog fakulteta Univerziteta Komenskog iz Bratislave?





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: Standard.rs    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju




Nastavak na KMnovine.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.