Vulin: Bez otvorenih pitanja između Srbije i Kazahstana

Izvor: B92, 05.Sep.2017, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vulin: Bez otvorenih pitanja između Srbije i Kazahstana

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji boravi u poseti Kazahstanu, zahvalio je toj državi na njenoj politici prema Kosovu i Metohiji.

On je zamolio da, i kada se bude odlučivalo o eventualnom članstvu Prištine u Unesku i Interpolu, Kazahstan kao i do sada principijelno bude na strani međunarodnog prava i Srbije.

"Politika Kazahstana po pitanju Kosova i Metohije je zaista principijelna, čvrsta, i dobio sam uveravanja da se ni na koji način neće menjati", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Vulin, a navodi se u saopštenju resornog ministarstva.

Vulin je naznačio da su Kazahstan i Srbija prijateljske zemlje, među kojima nema otvorenih pitanja i dodao da možemo da računamo da na najvišem političkom nivou u Kazahstanu imamo ljude koji su uz Srbiju i koji podržavaju bolje odnose dve zemlje.

On je rekao i da su njegovi domaćini izrazili podršku boljim odnosima Srbije i Kazahstana, odnosima između ministarstava, kao i razvoju i saradnji odbrambenih industrija.

"U razgovorima smo se podsetili poseta predsednika Nazarbajeva Srbiji i predsednika Vučića Kazahstanu i impulsa koje su naše vlade dobile iz tih poseta", rekao je Vulin.

Ministar je danas posetio Nacionalni kosmički centar u Astani, gde je naveo da Srbija ne može da finansira svoj kosmički program, ali može preko prijateljskih zemalja da dolazi do konkretnih koristi koje proizilaze iz kosmičkih programa.

Vulin je istakao da postoji mogućnost da se našim najboljim studentima i inženjerima omogući prostor za specijalizaciju u okviru kosmičkog programa Kazahstana.

Svaka zemlja danas, podvukao je ministar, nastoji da obezbedi svoj satelit ili mogućnost da se uključi u razvoj kosmičkih programa za vrlo konkretne stvari, od vojnih tehnologija kojima su satelitske veze izuzetno važne, pa do poljoprivrede ili istraživanja ruda.

"Sve su to stvari koje možemo sa našim prijateljima u Kazahstanu da istražujemo zajedno i možemo da budemo deo programa za koje objektivno mi ne možemo da odvojimo novac, ali kroz političke veze i dobre odnose dve zemlje možemo da nađemo načina da i mi budemo među onima koji rade tako važne i sofisticirane programe", istakao je Vulin.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.