Predsednik od danas u Kini - razgovori na najvišem vrhu o Kosovu i Metohiji i investicijama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2018, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predsednik od danas u Kini - razgovori na najvišem vrhu o Kosovu i Metohiji i investicijama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u posetu Narodnoj Republici Kini, gde je dočekan uz najviše vojne počasti. On će se tokom boravka u Kini, do 19. septembra, susresti sa predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Kećangom. Kineski predsednik će prisustvovati potpisivanju dva sporazauma sa Srbijom, što, kako ističu domaćini, on nikad ne radi.

Od danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u trodnevnoj poseti Kini, gde će učestvovati na svetskom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ekonomskom forumu poznatiji i kao "Letnji Davos". Domaćin će mu biti kineski predsednik Si Đinping, sa kojim će se sastati peti put, a razgovaraće i sa premijerom te zemlje Li Kećangom. Tokom posete biće potpisano 10 ekonomskih aranžmana koji su za Srbiju, prema rečima predsednika od velikog značaja.

U ponedeljak predsednik Srbije odlazi u, kako kaže, najznačajniju posetu dalekom istoku ikada.

Na početku posete, predsednici Vučić i Si će u Pekingu verifikovati specijalni ekonomski paket od najmanje deset ekonomskih ugovora kojim će Srbija, pored rešenja za RTB Bor, obezbediti kapitalne investicije u oblasti infrastrukture, saobraćaja, poljoprivrede, industrije i informacionih tehnologija, vredne preko 1,5 milijardi dolara. Među najvažnijim ugovorima je i investicija kompanije "Šandong Linglong Tajer" o izgradnji fabrike za proizvodnju automobilskih guma u Zrenjaninu, kojim se u taj deo Banata ulaže 994 miliona dolara, i otvara preko 1.500 radnih mesta. Izgradnjom te fabrike, a rok je 2025. godina, biće realizovana najveća grinfild investicija u AP Vojvodini.

Sastav delegacije

U delegaciji Srbije, koju predvodi predsednik Vučić, su potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, ministar finansija Siniša Mali, ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i guvernerka Jorgovanka Tabaković.

Kina je kao investitor već značajno prisutna u Srbiji, gde kineske kompanije realizuju niz velikih infrastrukturnih projekata, a svojevremeno je "spasila" Železaru u Smederevu. Uoči predsednikove posete, kineska kompanija "Ciđin Mining Grup" izabrana je za strateškog partnera RTB Bor. Kinezi u Bor planiraju da ulože 1,46 milijardi dolara, a grupacija ima obavezu da investira i 350 miliona dolara za dokapitalizaciju RTB Bora.

Prva velika kineska investicija u Srbiji je most "Mihajlo Pupin" izgrađen 2014. godine koji spaja obale Borče i Zemuna na Dunavu. To je ujedno i prvi kineski most izgrađen na tlu starog kontinenta, a aktivni su i u izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, kao i na izgradnji deonice Koridora 11. Njihovo učešće u izgradnji saobraćajne infrastrukture procenjuje se na milijarde dolara. Poznavaoci prilika kažu da to nije slučajno.

Osim strateški važnog specijalnog ekonomskog paketa koji će biti verifikovan u Pekingu i ostvarivanja svojih nacionalnih ekonomskih ciljeva kroz saradnju sa tom svetskom velesilom i prijateljskom zemljom, predsednik Vučić je nedavno istakao i da je ponosan što Srbiju i Kinu povezuje sveobuhvatno strateško partnerstvo i što su bilateralni odnosi dveju zemalja na istorijskom vrhuncu.

Osim o ekonomiji sa prvim čovekom Kine razgovaraće se i o politici. Kosovo će svakako biti nezaobilazna tema, ako ne i tema broj 1.

Da Kina podržava isključivo kompromisno rešenje nedavno je potvrdio i kineski ambasador u Srbiji Li Kećang, koji je rekao da će njegova zemlja podržati svaki dogovor koji postignu Beograd i Priština uz poštovanje međunarodnog prava i u okviru rezolucije Ujedinjenih nacija pod šifrom 1244.

Posle Pekinga, koji je prva stanica posete Kini, predsednik Srbije prisustvovaće i otvaranju ovogodišnjeg "letnjeg Davosa" u Tjenđinu, koji će biti održan u znaku Četvrte industrijske revolucije, sa ciljem da podstakne globalne inovacije i rešenja globalnih izazova. Kako je najavljeno u saopštenju Svetskog ekonomskog foruma, konferencija će biti najveća do sada, sa više od 2.000 učesnika iz 100 zemalja, koji će razgovarati o principima, protokolima, standardima i rešenjima za održivu budućnost sveta. Četiri zemlje biće zastupljene na ovoj konferenciji sa šefovima država ili vlada, a 38 zemalja biće predstavljeno na nivou potpredsednika vlade ili ministara. Pored brojnih bilateralnih susreta, predsednik Vučić će se tu sastati i sa osnivačem i predsedavajućim Svetskom ekonomskom forumu Klausom Martinom Švabom.

Trodnevnu posetu NR Kini, predsednik Srbije Aleksandar Vučić završiće upravo u Tjenđinu, sastankom sa predsednikom Vlade NR Kine Li Kećangom.

Radio - televizija Vojvodine izveštavaće iz Pekinga i Tjenđina o poseti predsednika Srbije Narodnoj Republici Kini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vučić doputovao u Kinu, dočekan uz gardu kineske vojske (FOTO)

Izvor: BKTV News, 16.Sep.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas u Peking, u posetu Kini, gde će učestvovati na Svetskom ekonomskom forumu, poznatijem kao "letnji Davos"...Na aerodromu u Pekingu predsednik Srbije dočekan je uz najviše počasti, uz gardu kineske vojske, a čast mu je ukazana i time što su...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.