Vučić: Šta god da je Kosovo za Amerikance, za nas je takozvano

Izvor: Vesti-online.com, 16.Okt.2018, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Šta god da je Kosovo za Amerikance, za nas je takozvano

Šta god da je Kosovo i njegova vlada za SAD i ambasadora Skota, za nas je to takozvana vlada i takozvana država, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić povodom izjave ambasadora SAD da je Kosovo suverena država i zapitao zašto uopšte onda pregovaraju sa Srbijom i od Srbije traže da poruži utočište tobož suverenim državama u UN.

- Bilo bi lepo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << da je pokazao malo više poštovanja za zemlju domaćina - rekao je Vučić i dodao da je i predstavnik vlade, koji je prisustvovao događaju na kojem je Skot dao tu izjavu trebalo da reaguje.

- Šta god da je ta takozvana vlada Kosova za vas, za nas je takozvana - rekao je Vučić i primetio da nije do diplomata da ispravljaju novinbare, već da odgovaraju na njihova pitanja.

- Na žalost, nisam bio prisutan - primetio je Vučić, ali i podsetio da nije reč o novom stavu američke administracije i da je zato mnogo skeptičniji po pitanju stavova Vašingtona prema Kosovu i Metohiji nego ministar Dačić.

Ipak, kaže, reč je o velikoj sili, sa kojom moramo da razgovaramo.

Njihovo je pravo, ali i stil da tako govore i zastupaju svoje interese, a naše, je, kaže da branimo srpske interese.

Kako god, ostaje pitanje, smatra Vučić, zašto uopšte onda promoteri Kosova kao suverene države uopšte pregovaraju sa Srbijom, zašto od Srbije traže utočište u UN, ako je reč o pravoj vladi i suverenoj državi, te konstatovao da nam, očito, slede veliki problemi i izazovi, poput najave mogućnosti formiranja vojske Kosova.

- Zašto i na osnovu koje rezolucije, kog međunarodno pravnog dokumenta formirate vojsku Kosova? Ne valjda na osnovu nekog unutrašnjeg akta takozvanog Kosova? Na osnovu neke rezolucije UN? Briselskog sporazuma? Gde to piše? Nigde - rekao je srpski predsednik.

Reč je o čistom nasilju, pravnom nasilju, posle kojeg, ističe, sledi i fizičko nasilje i to je ono što nas brine.

- Kod nas niko ne leti naglavačke, ali bi dobio propisan odgovor, baš onako kako on štiti ineterese SAD, tako bi dobio i on, pristojan, odmeren, odgovoran odgovor iz ugla interesa Srbije - rekao je Vučić na pitanje da li bi "Skot "leteo" da je on bio prisutan.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.